Ministrica poljoprivrede posjetila VGUK, potpisana 42 ugovora vrijedna 12,9 milijuna kuna

Ministrica poljoprivrede u Vladi Republike Hrvatske Marija Vučković boravila je danas u radnom posjetu Gradu Križevcima te sa suradnicima posjetila Visoko gospodarsko učilište u Križevcima te prisustvovala potpisivanju 42 ugovora u vrijednosti 12,9 milijuna kuna o financiranju za tip operacije 4.1.1. „Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava“ – u sektoru tovnog govedarstva i 4.1.2. „Zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš“ u provedbi Mjere 4 „Ulaganja u fizičku imovinu“ iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020.

Uvodno je prisutne pozdravila dekanica Visokog gospodarskog učilišta Marijana Ivanek Martinčić istaknuvši 160 godina dugu tradiciju poljoprivrednog školstva u Križevcima te je naglasila kako je upravo obrazovanje ključno za postizanje veće konkurentnosti naše poljoprivrede.

Dobrodošlicu je zaželio gradonačelnik Mario Rajn koji je kazao kako živimo u izazovnim vremenima u kojima je važno pružiti podršku domaćim proizvodima te pritom čestitao svim potpisnicima ugovora.

Župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren kazao je županija većinu svojih gospodarskih aktivnosti temelji upravo na poljoprivrednoj i prehrambenoj industriji te izrazio zadovoljstvo što se današnji događaj odvija u Križevcima.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković čestitala je na dugoj tradiciji poljoprivrednog školstva u Križevcima i svemu što se u Visokom gospodarskom učilištu radi na obnovi tradicijskih sorti te kazala kako Ministarstvo poljoprivrede ima dobru suradnju s Koprivničko-križevačkom županijom i jedinicama lokalne samouprave na ovom području.

Zatim se osvrnula na projekte i kazala kako je iz programa ruralnog razvoja i nacionalnih potpora u posljednjih nekoliko godina je na područje ove županije ugovoreno nešto više od dvije milijarde kuna potpora i projekata pri čemu se 585 milijuna kuna odnosi na Program ruralnog razvoja, a ostalo predstavljaju izravne potpore dohocima poljoprivrednicima. Također iz Programa ruralnog razvoja na području ove županije gradi se ili se izgradilo 6 vrtića, 15-tak nerazvrstanih cesta, 6 vodovodnih sustava. Od dvije milijarde ugovorenih potpora preko milijarda i 800 milijuna do sada je isplaćeno. Ministrica je naglasila kako je ova županija, uz još neke, centar govedarstva u Hrvatskoj te uz čestitke, svima je poželjela puno uspjeha u poslu.

Poljoprivrednike, potpisnike ugovora s pravima i obavezama upoznao je zamjenik ravnateljice Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Antun Vujić te govorio o provedbi programa ruralnog razvoja.

Nakon potpisivanja ugovora ministrica je s okupljenima obišla  Visoko gospodarsko učilište u Križevcima i Centar za kontrolu kvalitete stočarskih proizvoda (HAPIH).

Vezano

Komentari su zatvoreni.