Papa Franjo imenovao Milana Stipića biskupom grkokatoličke Križevačke eparhije

Na blagdan Rođenja presvete Bogorodice, 8. rujna 2020. godine, u 12 sati, Sveta Stolica objavila je da je Sveti Otac Franjo imenovao protojereja stavrofora Milana Stipića, dosadašnjega apostolskoga administratora sede vacante biskupom grkokatoličke Križevačke eparhije. Vijest je istovremeno objavljena u 12 sati u Rimu i u Križevcima, u Konzistorijalnoj dvorani biskupske rezidencije, gdje je u nazočnosti mons. Milana Stipića i o. Mihajla Simunovića, katedralnog župnika, đakon Livio Marijan, eparhijski kancelar, vijest priopćio mons. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj. U 12 sati prozvonila su zvona Katedrale Presvete Trojice i odsluženo zahvalno bogoslužje (Blagodarenije).

Otac Milan Stipić, rođen je 28. prosinca. 1978. godine u Bosanskom Novom, BIH, od oca Vladislava i majke Vesne, rođene Oljača. Odrastao je u Lipiku gdje je kršten u župnoj crkvi sv. Franje Asiškog. Osnovnu školu pohađao je u Lipiku. U vrijeme rata s obitelji je kao prognanik boravio u Zagrebu i Čazmi. Godine 1993. upisuje Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju u Zagrebu te boravi u Međubiskupijskom dječačkom sjemeništu na Šalati. Maturirao je 1997. godine i upisao Katolički bogoslovni fakultet u Zagrebu gdje je diplomirao 2003. godine iz Ekumenske teologije kod profesora dr. o. Jure Zečevića s temom “Povijest Grkokatoličke Crkve na prostoru bivše Jugoslavije“. Svećeničku formaciju stekao je u Grkokatoličkom sjemeništu na Gornjem Gradu u Zagrebu. Kao student boravio je određeno vrijeme u Ukrajini, u samostanima otaca Bazilijanaca i otaca Studita, gdje se bolje upoznao s duhovno-liturgijskom baštinom Istočne Crkve te učio ukrajinski i ruski jezik. Za vrijeme studija bio je aktivan u organiziranju ekumenskih događaja u Hrvatskoj i izgradnji dobrih odnosa s drugim kršćanskim Crkvama i zajednicama. Za đakona je rukopoložen 8. studenog 2002. u konkatedrali svetog Ćirila i Metoda u Zagrebu. Đakonsku službu proveo je na liturgijskim slavljima uz pokojnog križevačkog vladiku Slavomira Miklovša. Kao đakon je aktivno sudjelovao u organizaciji dočeka pape sv. Ivana Pavla II. za njegova pohoda Osijeku i Banjoj Luci.

Rukopoložen je za svećenika Križevačke eparhije po rukama vladike Slavomira Miklovša, na blagdan svetoga apostola Luke, 18. listopada 2003. godine u Katedrali Presvete Trojice u Križevcima. Iste godine započinje službu kao župnik žumberačkih grkokatoličkih župa Kašt (do 2009.) i Radatovići (do 2012.). Godine 2007. dobio je naslov protojereja. Godine 2012. preuzima novoutemeljenu grkokatoličku župu i pastoralni centar Preobraženja Gospodnjega u Jastrebarskom, gdje uz plodan pastoralni rad gradi novi župni stan i uređuje nedovršenu crkvu. Godine 2013. organizira svečanost prijenosa dijela moći sv. Šimuna Bogoprimca iz Zadra, koje je jaskanskoj grkokatoličkoj župi od strane Zadarske nadbiskupije dodijeljeno na trajno čuvanje. U međuvremenu, od 2007. godine preuzima pastoralnu skrb za vjernike dalmatinskih grkokatoličkih župa kao redoviti dušobrižnik i voditelj Dalmatinskog grkokatoličkog vikarijata, obnavljajući liturgijski život vjernika u Splitu, Kričkama i drugdje. U Kričkama vodi obnovu ratom porušenog župnog dvora i grkokatoličke župne crkve Pokrova presvete Bogorodice, koja je u više navrata rušena i spaljivana te utemeljuje muški manastir. U Dalmaciji i Jastrebarskom organizira više vjersko-kulturnih događanja te povremeno pomaže u pastoralnom radu rimokatoličkim župnicima. Služi se engleskim, ukrajinskim i ruskim jezikom te dobro poznaje crkvenoslavenski jezik i bizantsku liturgijsku baštinu. Po narodnosti je Hrvat.

Dana 18. ožujka 2019. godine Sveti Otac Franjo imenovao ga je apostolskim administratorom Križevačke eparhije sede vacante. Svečano uvođenje u službu novoimenovanog apostolskog administratora održano je na svečanoj arhijerejskoj liturgiji u Katedrali Presvete Trojice u Križevcima, na Lazarovu subotu, 13. travnja 2019. godine u nazočnosti umirovljenoga vladike Nikole Kekića, Josipa kardinala Bozanića, zagrebačkog nadbiskupa i metropolite, mons. Želimira Puljića, zadarskoga nadbiskupa i predsjednika Hrvatske biskupske konferencije, brojnih hrvatskih biskupa, klera i vjernika Križevačke eparhije. Uz brojne pastoralne pohode diljem Križevačke eparhije tijekom upravljanja eparhijom kao apostolski administrator, mons. Stipić je u lipnju 2020., u dogovoru sa Svetom Stolicom, vratio sjedište Križevačke eparhije u Križevce.

Mons. Milan Stipić uzet će za geslo svoga biskupskog služenja riječi Psalma 117 (118), 17: ”Živjet ću i kazivat ću djela Gospodnja”.

Ordinarijat Križevačke eparhije
o. Livio Marijan,
eparhijski kancelar

Vezano

Komentari su zatvoreni.