Na području Županije 6 novooboljelih osoba, većinom mlađe osobe i sportaši

Županijski Stožer civilne zaštite Koprivničko – križevačke županije je nakon pristiglih rezultata jučerašnjih testiranja i potvrđenih 6 novo oboljelih osoba od bolesti COVID-19 na području Županije sazvao sjednicu Stožera i press konferenciju za medije.

U posljednja 24 sata testirano je ukupno 30 osoba, od toga je potvrđeno 6 novo zaraženih koronavirusom, a naglo se povećao i broj osoba kojima je izrečena mjera samoizolacije. U tijeku je daljnja epidemiološka obrada, a u ovom trenutku na području Županije je 70 osoba u samoizolaciji i 4 osobe u drugim županijama, ali koje su bile bliski kontakti zaraženih osoba s đurđevačkog područja. Trenutno je na području Županije 15 aktivnih slučajeva.

Prije sjednice Stožera održana je koordinacija s vodstvom Županijskog nogometnog saveza te je sukladno trenutnoj epidemiološkoj situaciji, a i činjenici kako su novo zaražene osobe mlađe osobe, sportašice i sportaši, donesena zajednička odluka o odgodi početka županijskih nogometnih liga te zabrana održavanja prijateljskih utakmica i turnira. Ova Odluka potvrđena je i Zaključkom županijskog Stožera na danas održanoj sjednici koji vrijedi do 31. kolovoza odnosno podložan je promjeni ovisno o daljnjem razvoju epidemiološke situacije na području Županije.

Načelnik Stožera Ratimir Ljubić o današnjim zaključcima i trenutnoj situaciji je istaknuo:Prvenstveno su zaražene mlađe osobe i sportaši, pa su tako svi članovi kluba NK Mladost Kloštar Podravski, kao i rukometašice ŽRK Đurđevac u samoizolaciji. Imamo kontakte i u drugim klubovima. Svjesni smo da liga treba ići dalje, želimo da se naš županijski nogomet igra. No, situacija je sada takva, privremena obustava županijskih liga dobra je radi sigurnosti igrača, gledatelja i ostalih koji bi došli na utakmice. Bit će tako dok se stanje ne stabilizira. Također, donesena je i preporuka da se utakmice Treće i Četvrte HNL odgode radi sigurnosti“.

Ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Dr. Draženka Vadla naglasila je kako su:  „Današnji rezultati očekivani i situacija se razvija u tom smjeru. Četiri slučaja vezana su za Đurđevac, te se u narednim danima s tog područja očekuje još slučajeva. Pri tom je upozorila: „Jedna osoba u kratkome vremenu može inficirati puno ljudi ili ih staviti u samoizolaciju“.

Na press konferenciji obratio se i načelnik Policijske uprave koprivničko – križevačke Vjekoslav Štimac osvrnuvši se na smanjenje aktivnosti policijskih službenika u proteklom razdoblju,  te najavio: „Ovim znatnim povećanjem broja pozitivnih osoba i osoba u samoizolaciji ponovno ćemo intenzivirati obilaženje građana kojima je propisana mjera samoizolacije. Nadzirat ćemo poštuju li mjeru i nalaze li se u samoizolaciji. Osim toga i dalje ćemo s inspektorima civilne zaštite obilaziti sve skupove iznad 100 osoba kako bismo vidjeli kako se provode mjere“.

Stožer apelira i poziva građane na odgovorno ponašanje i pridržavanje epidemioloških mjera, a posebno mlađe osobe po povratku s ljetovanja da se u slučaju pojave bilo kakvih simptoma bolesti ili sumnje da su bili kontakti zaraženih osoba ponašaju odgovorno bez ostvarivanja novih kontakata kako bi smanjili mogućnosti širenja zaraze.

Vezano

Komentari su zatvoreni.