Županijski Stožer održao koordinaciju sa svim načelnicima općinskih i gradskih stožera

Načelnik Stožera civilne zaštite Koprivničko – križevačke županije Ratimir Ljubić sazvao je radni sastanak odnosno koordinaciju sa svim općinskim i gradskim stožerima civilne zaštite na području Županije, predstavnicima Područnog ureda civilne zaštite Varaždin, Službe civilne zaštite Koprivnica, PU koprivničko – križevačke i županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

Na samom početku obratio se župan Darko Koren analizirajući posljednje mjesece aktivnosti usmjerenih na borbu s epidemijom koronavirusa i aktualnoj situaciji na području Županije zahvalivši svima na suradnji. „Smatram da ste bili vrlo koordinirani u mjesecima iza nas, mislim da ne treba nikome pripisivati zasluge za trenutno povoljnu epidemiološku situaciju, jer smo do sada naučili da se ta situacija može promijeniti iz dana u dan. Nažalost i bolna faza COVIDA-19 pokazala nam je da treba imati malo i sreće, zato se moramo pripremiti i biti spremni i na drugačije uvjete te je u ovom trenutku bitno nametnuti teret odgovornosti koji nosimo, a odgovorni smo svi“ poručio je župan te posebno zahvalio pročelniku Područnog ureda civilne zaštite Varaždin Ivici Matošiću na dosadašnjoj suradnji.

Načelnik Stožera Ratimir Ljubić zahvalio je svima na dolasku i što su svi prepoznali važnost ovog sastanka za smjernice oko budućih postupanja i rada lokalnih stožera. Posebno se osvrnuo na kvalitetnu suradnju i koordinaciju s Područnim uredom civilne zaštite Varaždin koji je nadležan i za područje Koprivničko – križevačke županije te istaknuo važnost pravovremenih i koordiniranih informacija. „Ovom prilikom pozivam  sve načelnike stožera na još veću aktivnost u narednom razdoblju te na uključivanje operativnih snaga u organizaciju samih događaja kako bi se osiguralo što bolje i kvalitetnije provođenje epidemioloških mjera“ kazao je načelnik Ljubić i dodao: „U  ovom trenutku najviše pitanja prema županijskom Stožeru dolazi oko organizacija javnih okupljanja, zato apeliramo još jednom na dodatnu odgovornost samih organizatora uz stalno ponavljanje kako je nužno pri tom osigurati sve potrebne epidemiološke mjere i preporuke“. Županijski Stožer je u proteklom razdoblju iskoristio povoljnu epidemiološku situaciju za preventivne aktivnosti, organiziranje edukacija u suradnji s epidemiolozima, a sve s ciljem kako bismo na vrijeme detektirali moguća žarišta i u suradnji s epidemiolozima brzo reagirali u svim potencijalima situacijama širenja virusa.

Pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Varaždin Ivica Matošić zahvalio je županu na osobnom angažmanu od samog početka i pohvalio napore županijskog Stožera te istaknuo dodatne aktivnosti Stožera kroz cijelo vrijeme ove epidemije koje mogu biti za primjer ostalima u funkcioniranju te istaknuo i organizaciju ove koordinacije svih lokalnih stožera. Matošić je pozvao „na još veću odgovornost, pravovremeno provođenje svih zadaća Nacionalnog stožera civilne zaštite, a posebno u dijelu još intenzivnijeg nadzora provođenja mjera i preporuka te uključivanje kao pomoć Službi civilne zaštite i  inspektorima u nadzoru“.

U ime PU koprivničko – križevačke obratio se Davor Kovačev, voditelj OKC-a koji je kroz kratku analizu prisutne upoznao s aktivnostima policijskih službenika s naglaskom na nadzor osoba u samoizolaciji. „Do sada je utvrđeno 75 kršenja samoizolacija, zaprimljena je 81 prijava za javna okupljanja iznad 100 osoba, od 14. kolovoza u suradnji sa inspektorima civilne zaštite provode se nadzori ugostiteljskih objekata, a utvrđene nepravilnosti prosljeđuju se na daljnja postupanja državnom inspektoratu“ kazao je voditelj Kovačev.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo dr. Draženka Vadla, članica Stožera i glavna epidemiologinja dala je presjek epidemiološke situacije na području Županije od pojave prvog slučaja zaraze na području Županije do danas, ocijenivši „kako je upravo sada pravi trenutak za ovaj sastanak kada je situacija dobra“. Kao što je naglasila Dr. Vadla odgovorivši na niz pitanja načelnika stožera „važno je konstantno apelirati na naše građane o pridržavanju epidemioloških mjere, jer su najjednostavnije mjere najučinkovitije u kontroli širenja koronavirusa u našoj zajednici“ te  nastavila „nužno je zaustaviti naglo širenje virusa i zaštiti najrizičnije skupine i time očuvati stabilnost zdravstvenog sustava“.

Na samom kraju obratili su se i zamjenica načelnika Stožera Melita Ivančić, voditelj Službe civilne zaštite Koprivnica Miroslav Blažotić i voditelj Službe za prevenciju i pripravnost Područnog ureda CZ Varaždin Zoran Happ. Zaključeno je kako je komunikacija unutar svih sastavnica civilne zaštite nužna i izuzetno važna kako bismo pravovremeno odgovorili na ugroze kao što je i epidemija koronavirusa.

Koordinaciji održanoj sukladno epidemiološkim mjerama u prostorijama Gimnazije Fran Galović Koprivnica odazvali su se svi načelnici općinskih i gradskih stožera, izuzev Općine Kalnik, te su im podijeljene zaštitne maske za korištenje u obavljanju poslova na terenu.

Vezano

Komentari su zatvoreni.