Predstavljen projekt edukacije o provedbi epidemioloških mjera suzbijanja širenja bolesti COVID-19

U koprivničkoj Gimnaziji Fran Galović danas je javnosti predstavljen projekt „Zajednica u zajednici“ kojeg je pokrenuo Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije na prijedlog Tima za pomoć, praćenje i nadzor u provedbi sprječavanja i suzbijanja epidemije COVID-19 u koprivničkom Domu za starije i nemoćne osobe. Riječ je o projektu kojim će se educirati pružatelje usluga smještaja za starije i nemoćne osobe na području naše županije o provedbi epidemioloških mjera suzbijanja širenja COVID-19 infekcije među korisnicima i zaposlenicima sustava socijalne skrbi.

Projekt su predstavili načelnik Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić, ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Draženka Vadla i glavna infektologinja OB Koprivnica Vesnica Mađarić.

 Načelnik Ljubić uvodno je pojasnio kako će interaktivna predavanja i vježbe provoditi djelatnici Opće bolnice Koprivnica i županijskog Zavoda za javno zdravstvo, a projekt je obuhvatio djelatnike ustanova za smještaj starijih i nemoćnih osoba, obiteljskih domova, trgovačkih društava, obrta te drugih pružatelja usluga smještaja starijih osoba kao i udomiteljskih obitelji.

„Od petka u našoj županiji nema zaraženih osoba koronavirusom, no bez obzira na epidemiološki povoljnu situaciju Županijski Stožer je pokrenuo mjere kako bi se zaštitila najranjivija društvena skupina, a to su starije i nemoćne osobe unutar sustava socijalne skrbi. Smatramo kako će dodatna edukacija za zaposlenike ustanova i domova koju provode naši zdravstveni stručnjaci uvelike pomoći u efikasnoj primjeni svih propisanih mjera i protokola  te još većoj zaštiti od prodora koronavirusa“, naglasio je načelnik Ljubić.

Glavna infektologinja OB Koprivnica Vesnica Mađarić, koja uz glavnu sestru bolnice Ružicu Evačić te  medicinsku sestru za kontrolu bolničkih infekcija Snježanu Vuljak provodi edukaciju, istaknula je kako je projekt jedan od koraka kojim se nastoji spriječiti pojava epidemije u domovima za starije i nemoćne osobe.

Edukacija i prevencija su od izuzetne važnosti kako bi se na vrijeme uočila potencijalna pojava koronavirusa te spriječilo širenje. Završili smo s edukacijom za 100 zaposlenika koprivničkog Doma za starije i nemoćne osobe, a u idućih pet dana obuhvatit ćemo još 150 zaposlenika ustanova za smještaj starijih osoba, obiteljskih domova i udomiteljskih obitelji. Ozbiljnost trenutka je takva da su svi izrazili želju za dodatnom edukacijom bez koje nema dobre prevencije pa samim time i posljedice mogu biti vrlo ozbiljne. Kroz interaktivne radionice ćemo pokazati sve aspekte zdravstvene zaštite, od primjene mjera do organizacije i postupanja s pacijentima kako bi što bolje očuvali socijalni, ali i zdravstveni sustav“, pojasnila je dr. Mađarić.

Ravnateljica Vadla  se uz pohvalu na pokretanju projekta osvrnula na epidemiološku situaciju u županiji. „Trenutno imamo povoljnu situaciju, no s obzirom na naše okruženje i svakodnevne migracije stanovništva postoji realna  mogućnost da se koronavirus ponovno pojavi, stoga apeliram na građane da poštuju sve mjere distanciranja, održavanja higijene i dezinfekcije kako bi se spriječilo ponovno širenje koronavirusa“, istaknula je ravnateljica Vadla.

Spomenimo kako je danas održana edukacija za predstavnike privatnih ustanova za smještaj starijih osoba, a do kraja tjedna će biti održane edukacije za predstavnike obiteljskih domova, ustanova za zdravstvenu njegu i udomiteljskih obitelji.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.