“Grad za mlade – Križevci 2030”: Gradska mladež ima četiri prijedloga za bolje Križevce

Križevčani su jedni od najaktivnijih građana u Hrvatskoj što jasno pokazuju angažmanom u dva digitalna događaja koja su se odvila u posljednjih mjesec dana. Prvi je Izazov Danas za sutra gdje su se tražila rješenja i vizija za grad nakon krize koronavirusa. Drugi događaj odvijao se proteklog vikenda u organizaciji Savjeta mladih grada Križevaca, koji je prepoznao ovaj format kao dobru priliku za okupljanje i osnaživanje mladih kako bi pomogli u osmišljavanju strategije grada do 2030. godine.

S tim ciljem osmislili su hackathon “Grad za mlade – Križevci 2030” koji je okupio mlade Križevčane kako bi pomogli u osmišljavanju strategije grada do 2030. godine, ali i upoznavanje mladih s postojećom strategijom razvoja grada, akcijskim planom energetski i klimatski održivog razvitka (SECAP) Grada Križevaca, te Gradskim programom za mlade i novom Nacionalnom strategijom za mlade do 2024.godine.

“Ovo je već drugi događaj u nizu koji je pokazao da se zaista dobre ideje kristaliziraju i pokazuju smjer za daljnji rad. Iznimno mi je drago da svi skupa žele pomoći Križevcima. Vjerujem da u narednim mjesecima, a i godinama pred nama možemo puno toga napraviti. Grad je spreman pomoći i omogućiti edukaciju da imamo što više realiziranih ideja proizašlih iz ovakvih događaja.” – izjavio je gradonačelnik Mario Rajn.

”Kroz ova dva dana mladi su razvijali svoje vještine u područjima informatičke pismenosti, poduzetničkog razmišljanja i pisanja projekata što će im uvelike koristiti u daljnjem razvoju i stjecanju kompetencija. Uspjeli smo dobiti informacije od svih struktura mladih (srednjoškolci, studenti, zaposleni i nezaposleni) što će svakako biti vrlo korisno za izradu Strategije razvoja Grada. Smatram da je ovaj projekt dao poticaj i Savjetu mladih, svim timovima, a posebno i Gradu i Križevačkom poduzetničkom centru za daljnju suradnju oko raznih projekata vezanih uz stvaranje Križevaca najboljim gradom za život. – poručio je Antonio Sirovec, predsjednik Savjeta mladih grada Križevaca

Na hackathonu je sudjelovalo dvadesetak mladih koji su kroz razne alate vizualizirali kako će grad izgledati za deset godina, te koje akcije i promjene su potrebne da bi se njihova vizija ostvarila. Također su se referirali i na postojeće stanje u gradu, te promjene koje žele vidjeti i sami ostvariti.

Vizije timova za grad Križevce do 2030:
1. Tim VGUK grad vide kao centar prigorskog ruralnog turizma. Grad ima mnogo neiskorištenih resursa i veliki potencijal za pokretanje različitih oblika turizma (agroturizam, eno-gastro turizam, cikloturizam, …) a jedna od mogućnosti koju ovi mladi vide je i zdravstveni turizam izgradnjom križevačkih toplica u sklopu projekta Healing places.
2. Tim Društvo športske rekreacije predlaže revitalizaciju parka šume Župetnica kao novog mjesta okupljanja mladih i svih ostalih željnih rekreacije i druženja stvaranjem jedinstvenog brenda Park šuma Župetnica, koja bi bila turističko odredište grada (obnovom postojeće trim staze, postavljanje adrenalinskog parka, stvaranje turističkih proizvoda, brendiranje).
3. Tim 𝝿ceki, činili su križevački maturanti (najmlađi tim hakatona), a predlažu obnovu dijelova grada (gimnazijsko igralište, gradsko kino, izgradnja biciklističkih staza prema naseljima izvan grada) te izgradnju društveno-rekreacijskog centra koji bi sadržavao kuglanu, escape room, restoran i slične zabavne atrakcije na jednom mjestu kako bi mladi u Križevcima imali mjesto za druženje te ne bi morali odlaziti u okolne gradove.
4. Tim Turistički vizionari želi poboljšati turističku sliku grada Križevaca i njegove okolice pripremom različitih tematskih paketa za izlete u gradu i okolici a kojima bi privukli turiste iz drugih gradova u Križevce. Time bi se poboljšala turistička i ekonomska slika grada, stvorila nova radna mjesta i otvorila mogućnost lakšeg plasmana križevačkih proizvoda na tržište.

“Ove godine suočili smo se s različitim izazovima uzrokovanih pandemijom. Izolacija nas je potaknula da razmišljamo drugačije i koristimo dostupne resurse kako naše poslovanje, ali i razvoj gradova ne bi trpio, zbog čega smo krenuli u digitalni način rada. Željeli smo na zabavan način uključiti građane, osobito mlade, kako bi im omogućili priliku da se njihov glas čuje te ih aktivirati da prisustvuju u osmišljavanju strategije grada do 2030.godine. Model hackathona prvi puta smo upotrijebili za tako nešto i pokazao se vrlo uspješnim te se nadamo da ćemo i dalje razvijati suradnju s drugim gradovima.” – izjavila je Erica Svetec, voditeljica programa za mlade projekta “Gradovi budućnosti jugoistočne Europe” iz Zelene energetske zadruge

Žiri, kojeg su činili Đurđica Trbus, ravnateljica Crvenog križa Grada Križevaca, Irma Vargić, zamjenica predsjednika Savjeta mladih Grada Križevaca, Tomislav Gerić, direktor Križevačkog poduzetničkog centra te Erica Svetec, organizatorica događaja ocijenili su sve ideje pozivajući sudionike da se povežu, educiraju, uče novim vještinama i znanjima i zajedno krenu prema razvoju Križevaca jer mladi su graditelji budućnosti.

Događaj je održan u organizaciji Savjeta mladih Grada Križevaca, Zelene energetske zadruge te Križevačkog Laboratorija Inovacija za Klimu, uz podršku Grada Križevaca i EIT Climate-KIC.

Vezano

Komentari su zatvoreni.