Održana videokonferencija osnivača i ravnatelja županijskih osnovnih škola

U prostorijama Županijske uprave u utorak 5.svibnja  je održana videokonferencija osnivača i ravnatelja osnovnih škola Koprivničko-križevačke županije. Sastanku s ravnateljima, koji je održan elektroničkim putem zbog izvanrednih okolnosti epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane koronavirusom, a u s skladu s odlukama Stožera civilne zaštite RH i epidemioloških preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, su prisustvovali župan Darko Koren, zamjenik župana Ratimir Ljubić te pročelnica Upravnog odjel za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Ana Mušlek.

Ravnateljima se uvodno obratio župan Darko Koren koji je uputio riječi podrške kazavši kako su izvanredne okolnosti zbog epidemije koronavirusa ovu školsku godinu učinile specifičnom te je izrazio zadovoljstvo što se nakon prolaska epidemiološkog vala situacija postupno stabilizira.

„Dajem vam punu podršku u nastojanjima da ovu školsku godinu završimo na najbolji mogući način. Svjestan sam da vam nije bilo lako funkcionirati u okolnostima u kojima ste odvojeni od svojih učenika te da online nastava ne može zamijeniti izravan pristup, no pokazali ste da se uz dodatni angažman i rad na daljinu može provesti kvalitetno. Pred nama je treća faza popuštanja mjera koja predviđa i povratak u škole za učenike  razredne nastave i to će sigurno biti dodatni izazov za vas ravnatelje, vaše djelatnike te za učenike i njihove roditelje. Važno je pridržavati se preporuke Ministarstva znanosti i obrazovanja te epidemioloških uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kako bi povratak u školske klupe prošao sa što manje poteškoća. Županija će kao i uvijek biti na usluzi i siguran sam da ćemo iz ove situacije zajednički izaći mnogo jači“, poručio je ravnateljima župan Koren.

Zamjenik župana Ljubić  zahvalio je ravnateljima te kazao kako Županija podržava napore Ministarstva znanosti i obrazovanja, kao i svih ostalih dionika u sustavu, da se ova školska godina završi regularno. „Sukladno Zaključku Vlade RH, skupina učenika koja bi se trebala vratiti u škole su učenici razredne nastave, a najraniji termin njihovog povratka u učionice je 11. svibnja. Važno je dobro proučiti temeljne dokumente koji su smjernice kako će se odvijati nastava, a to su epidemiološke upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te preporuke za organizaciju rada u razrednoj nastavi i upute za vrednovanje i ocjenjivanje u mješovitom modelu nastave Ministarstva znanosti i obrazovanja, o čemu je bilo riječi i na prošlotjednom virtualnom sastanku s ministricom Divjak“, kazao je Ljubić.

Sukladno preporukama predviđa se mješoviti model u kojoj se kombinira nastava posredstvom informacijsko-komunikacijskih tehnologija i nastava uživo u učionici, a svi učenici će imati neke elemente nastave na daljinu. Zamjenik Ljubić je pojasnio kako je predviđeno da učenici i učitelji ne nose maske niti rukavice te da se radi u manjim skupinama od 10 sudionika. “Trebat će sinkronizirano raditi u školama i u Školi na trećem, a prema Uputi HZJZ  učitelj u školi bi trebao provodi što je više moguće vremena na otvorenom. Kako bi se osigurao što manji protok i doticaj učenika, razredni odjeli neće početi s nastavom u isto vrijeme, razredni odjeli neće imati iste školske odmore, nego s određenim razmakom. Što se tiče velikog odmora,  preporuča se podijeliti hranu učenicima u učionici ili na otvorenom prostoru škole, a naša je preporuka da se ide na posluživanje jednostavnih obroka“, pojasnio je zamjenik Ljubić te dodao kako se ne preporuča izvođenje nastave tjelesnog u zatvorenom prostoru, niti intenzivne tjelesne aktivnosti.

Učenici bi u prosjeku u školi trebali provesti tri do četiri školska sata, a u sukladno Uputama HZJZ  preporuka je da sva djeca za koju se može osigurati skrb od kuće, a posebice djeca s kroničnim bolestima, ostanu kod kuće.  Pri tome roditelj ili skrbnik potvrđuje pisanom izjavom ravnatelju ustanove prije uključivanja djeteta u ustanovu da dijete nema simptome i bolesti, odnosno da nije u riziku, te da se radi o djetetu s oba zaposlena roditelja.

Prijevoz učenika nije predviđen ni Uputama, niti Preporukama, već je predviđeno da roditelji ili skrbnici dovode i odvode djecu u školu do ulaza i drže socijalnu distancu u odnosu na druge roditelje. Učenici s teškoćama, ukoliko roditelj nije u mogućnosti osigurati ostanak djeteta s teškoćama kod kuće (uz izuzetak djece s bolestima iz Upute HZJZ), može se osigurati njihovo uključivanje u školu uz podršku pomoćnika u nastavi. Ukoliko učenik nije u razrednoj nastavi, škola mu je dužna osigurati primjereni prostor.

Što se tiče zaštitnih sredstava, zamjenik Ljubić je izvijestio ravnatelje kako je Županija, odnosno Županijski stožer civilne zaštite osigurao dezinficijens, dok će ostale materijale i sredstva za čišćenje osigurati škole u okviru postojećih ugovora.

Trenutno je najvažnije je anketirati i kontaktirati roditelje kako bi utvrdili koji će učenici doći u školu. Kada ćemo baratati konkretnim brojem, dogovarat ćemo daljnje korake i vidjeti što je s prijevozom i da li je on uopće potreban“, zaključio je zamjenik Ljubić.

Na videokonferenciji je raspravljeno i o temi upisa u srednje škole, a pročelnica Mušlek je ravnatelje izvijestila kako ove godine zbog pandemije koronavirusa nema mogućnosti provođenja klasične promocije upisa u srednje škole već će se provesti alternativni oblici promocije putem medijskih platformi koje će u narednom razdoblju provoditi škole i Županijska uprava kako bi učenici i roditelji imali sve potrebne i relevantne informacije.

 

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.