In memoriam – profesorica Štefica Delić

Na gradskom groblju u Križevcima sahranjena je u petak umirovljena križevačka profesorica Štefica Delić koja je umrla u svome domu u 93. godini života. Na posljednji počinak ispratila ju je najuža obitelj sin Zoran, snaha Vlatka, unuka Petra i unuk Vedran s obitelji.

Štefica Delić bila je rođena Zagrepčanka, jedinica Barbare i Adama Cimića s Trešnjevke. Nakon realne gimnazije diplomirala je povijest, latinski i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Zajedno sa svojim suprugom Petrom iz Sinja, profesorom kroatistike, dobila je prvo zaposlenje na Gimnaziji u Križevcima gdje je radila sve do umirovljenja, predavajući uz povijest, sociologiju i latinski jezik.

Brojni naraštaji bivših gimnazijalaca pamte je po pristupu učenju povijesti kroz vrijeme i prostor, često o događajima i ličnostima iz hrvatske nacionalne povijesti koje se nisu spominjale u udžbenicima, ali činila je to na nenametljiv način. Koliko je u tome uspijevala potvrđuje činjenica da je mnoge učenike zainteresirala za studij povijesti. Bila je aktivna u Matici hrvatskoj od samog osnutka ogranka u Križevcima zajedno sa suprugom s kojim se bavila istraživačkim radom. Nastavila se baviti istraživačkim radom i nakon suprugove smrti i nakon svoga umirovljenja.

Ostat će u dragoj uspomeni brojnih naraštaja gimnazijalaca i Križevčana koji su je poznavali kao tihu, samozatajnu profesoricu prepoznatljiva ubrzana koraka na putu od doma do škole i u umirovljeničkim danima do Gradske knjižnice.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.