Aglomeracija Križevci: Donosimo sve detalje, koliko će Grad izdvojiti novca za ovaj projekt

Kao što smo već jučer izvjestili, potpisani su ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava i ugovori o financiranju za poboljšanje vodnokomunalnih infrastruktura aglomeracija Slatina, Križevci i Karlovac – Duga Resa vrijedni milijardu kuna.

Projekti se sufinanciraju iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020. gdje je Republici Hrvatskoj za vodnokomunalne projekte na raspolaganju 1,05 mlrd. eura bespovratnih sredstava.
Hrvatske vode su do sada uputile 62 poziva na dostavu prijedloga projekata te je donesena odluka o financiranju 57 projekata.

„Potpisom ugovora dovršavamo jedan veći kontingent ugovora koji su potpisani u posljednju godinu dana i ukupna vrijednost ugovora izgradnje vodnokomunalne infrastrukture bit će negdje preko 19 mlrd. kuna uvećano za PDV, dakle oko 23 mlrd. kuna. Ono što valja istaknuti je da izgradnjom vodnokomunalne infrastrukture na ovaj način dajemo velik doprinos rastu bruto domaćeg proizvoda, prije svega u sektoru građevinarstva i upravo zbog toga vesele ova tri potpisivanja“, izjavio je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Ugovore za EU projekt Križevci potpisali su ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, gradonačelnik grada Križevci Mario Rajn i direktorica Vodne usluge d.o.o. Helena Kralj Brlek.

Projekt je vrijedan 320,4 milijuna kuna, a prihvatljivi troškovi su 256,3 milijuna kuna od čega 179,8 milijuna kuna čine bespovratna EU sredstva. Preostalih 76,5 milijuna kuna u projektu osigurat će Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i Hrvatske vode (svatko po 30,6 milijuna kuna) te Grad Križevci (15,3 milijuna kuna).

Projekt obuhvaća izgradnju i rekonstrukciju sustava vodoopskrbe i odvodnje te izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Križevci, a završetak projekta planiran je za studeni 2023. godine. Realizacijom projekta broj priključenih stanovnika na sustav vodoopskrbe povećat će se s 12 285 na 14 700 što predstavlja povećanje od 2 415 stanovnika. Stupanj priključenosti na sustav vodoopskrbe na području aglomeracije iznosi 77%, a nakon provedbe projekta priključenost će iznositi 93%.

Projektom će se postići i smanjenje gubitaka u vodoopskrbnom sustavu Križevci s trenutnih 32% na 25% do kraja 2023. godine. Broj priključenih stanovnika na sustav odvodnje povećat će se s postojećih 9 396 na 14 203 što predstavlja povećanje od 4 807 stanovnika. Na sustav javne odvodnje trenutno je priključeno 61% stanovništva aglomeracije, a nakon provedbe projekta priključenost će iznositi 91%.

Konkretno, Aglomeracija Križevci obuhvaća sljedeća naselja i ulice:

Gornje Vine, Varaždinska ulica, Greberanec, Šebre, Pesek, Radnički dol, Pušća, Zagorska ulica, Kalnička ulica, Ulica Ivana Lepušića, Mladine, Kosovec, Mali Potočec, Veliki Potočec, Široko Brezje, Ulica Frana Supila, Ulica Tadije Smičiklasa, Ulica branitelja Hrvatske, spoj između Ulica Krunoslava Heruca i Ulica Antuna Mihanovića, Ulica Josipa Butorca, Crni put, Zagrebačka ulica, Ul. Frana Galovića, Ulica Frana Gundruma, Trg Sv. Florijana, Trg J.J. Strossmayera (semafori centar), Ulica Petra Zrinskog, Ulica Kralja Tomislava, uz potok Vrtlin, Gundulićeva, Bjelovarska ulica, Donji Cubinec, Cubinec, Mladine (prvi odvojak), Bukovje Križevačko, Poljana Križevačka, Gračina, Ulica Kalničke Punte, Prikraj Križevački, Karane, Ulica Ferde Kerna, Koruška, Ulica Glogovničke Bune, Ulica Kralja Häuslera, Vrbovečka ulica, Donje Križevčine, Gornje Križevčine, Donja Brckovčina, Gornja Brckovčina, Potočka ulica, Ulica bana J. Jelačića, Koprivnička ulica, Majurec, Majurec cesta i Lemeš Križevački.

Podsjetimo, govoreći o projektu Aglomeracije, Mario Rajn je na prošloj sjednici Gradskog vijeća rekao kako je to to projekt za buduće generacije. 

“Ovo je najveći projekt u smislu razvoja infrastrukture Grada za narednih 50 godina, projekt koji se spominje u javnom prostoru proteklih desetak godina, a koji je sa svim višegodišnjim blokadama došao do situacije da se potpisuju ključni dokumenti neposredno prije potpisa ugovora o financiranju. Htio bih da budemo svjesni trenutka u kojem živimo, dakle ovi dokumenti i sve što nakon toga slijedi čine prekretnicu za održivi razvoj grada, odgovorno baratanje našim otpadnim vodama i svemu onome što slijedi generacijama koje dolaze iza nas.”

Za kraj dodajmo kako je gradonačelnik prije osam dana za Križevci.info rekao koji su sljedeći koraci u ovom velikom projektu:

“Kroz 2 tjedna nas očekuje raspisivanje javne nabave za grupu radova na rekonstrukciji i izgradnji mreže, a do kraja godine će još biti raspisane preostale dvije grupe nabave :

– uređaj za pročišćavanje otpadnih voda

– oprema

To je ukratko hodogram aktivnosti do kraja ove godine vezan uz ovaj projekt”, najavio je Rajn.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.