Otvoreno o križevačkoj i koprivničkoj sceni

Klub_kulture_nova_sezona_2013_2014Portal Kulturpunkt.hr, u suradnji s udrugom K.V.A.R.K., organizira otvoreni razgovor na temu križevačke i koprivničke nezavisne kulturne scene od 1990. do danas. Cilj je razgovora okupiti što veći broj protagonista koji su u tom kraju sudjelovali i/ili svjedočili njenom razvoju te zajednički rekonstruirati ta vibrantna događanja. Razgovor će biti održan u srijedu, 20. studenog, u 18 sati u križevačkom Klubu kulture. Razgovor je javan i dio je projekta Abeceda nezavisne kulture koji zajednički provode udruge Kurziv i Kulturtreger iz Zagreba, a moderirat će ga voditeljica projekta, Janja Sesar.

Portal Kulturpunkt.hr od 2005. godine intenzivno prati događanja na nezavisnoj kulturnoj sceni koja je tijekom 1990-ih u javnosti najčešće percipirana kao alternativna kultura, te pokušava kritički promotriti tokove i probleme s kojima se susreću njeni akteri. Rad na portalu ukazao je na probleme bitne kako za shvaćanje njenog djelovanja tako i za njezin daljnji razvoj, a jedan od njih je nedostatak sustavnog dokumentiranja produkcije i razvoja ovog polja. Kako znanja, iskustva i informacije ne bi ostali samo u nestalnom sjećanju organizacija, pojedinaca, grupa i kolektiva, kako ih nove i nadolazeće generacije ne bi upoznavale samo kroz usmenu predaju, urbane legende i anegdote koje bi vrijeme možda prepustilo zaboravu, portal je 2009. pokrenuo projekt U fokusu. Kroz tekstove i intervjue s protagonistima nezavisne kulturne scene od 1990. do danas koji se objavljuju na portalu, te kroz javne otvorene razgovore s njenim sudionicama i svjedocima projekt gradi arhiv ovog bitnog i dinamičnog polja.

U prvoj fazi projekta djelomično je mapirana zagrebačka nezavisna kulturna scena, a od 2011. pogled izmještamo i u druge gradove u Hrvatskoj te su do sada djelomično obuhvaćena zbivanja na sceni Pule, Rijeke, Labina, Dubrovnika, Splita, Knina, Karlovca, Siska, Zaboka, Čakovca i Varaždina. U suradnji s udrugom Kulturtreger i književnim klubom Booksa otvoren je Centar za dokumentiranje nezavisne kulture koji okuplja građu (tiskane – plakate, letke, programske knjižice, časopise, publikacije, te audio-vizualne materijale) o radu organizacija i projekata u tom polju. Projekt dobiva novo ime, Abeceda nezavisne kulture, a ove smo se godine posvetili sceni u središnjoj Hrvatskoj i Slavoniji. Projekt Abeceda nezavisne kulture podržali su Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Ministarstvo kulture RH i Ured za obrazovanje, kulturu i sport grada Zagreba.

20 godina CSF
Vezano
2 komentara

Komentari su zatvoreni.