O vukovima, ljudima i prikazama

Stručno-znanstveni odjel: INFORMACIJA U TEORIJI / Boris Bosančić
Boris Bosančić, sveučilišni je profesor i autor koji se, između ostaloga, bavi filozofskim i znanstvenim pristupom pojmu informacije, filozofije znanosti i epistemologije te je upravo knjiga Informacija u teoriji njegov sveobuhvatan, ali u isto vrijeme sažet osvrt na različite znanstvene pristupe pojmu informacije.
Autor pregledno i jasno razrađuje i klasificira niz relevantnih, često suprotstavljenih, teorijskih pristupa informaciji, pa će se tako u ovoj knjizi, na jednome mjestu, pronaći osvrt na, primjerice, matematički pristup informaciji Shannona i Weavera, objektivistički pristup genetičkim, biološkim i neurološkim informacijama ili na suvremeni pristup teoriji informacije kroz pojam pankomputacionalizma, paninformacionalizma ili kvantne teorije informacija. Iz recenzije izv. prof. dr. sc. Borisa Badurine izdvaja se važno mišljenje da na hrvatskome jeziku ovakvo sveobuhvatno teorijsko djelo o informaciji nije dosada objavljeno, te da će se i u svjetskim razmjerima rijetko naići na djelo o pojmu informacije takve širine pristupa. Nadalje prof. dr. sc. Tatjana Aparac-Jelušić u svojoj recenziji procjenjuje važnost i predviđa korisnost knjige za namijenjenu čitateljsku publiku, koju će zasigurno činiti studenti informacijskih, komunikacijskih i računalnih znanosti, nastavnici, znanstvenici i istraživači koji pojam informacije u današnje vrijeme ne mogu zaobići u svome istraživačkom, teorijskom i metodološkom radu.

Beletristika: ZA VUKOVIMA: (ROMANETO O VUKOVIMA, LJUDIMA I PRIKAZAMA) / Antonín Bajaja
U ovom romanetu o vukovima, ljudima i prikazama pisac Antonín Bajaja na neobičan način prepliće sudbine čopora vukova i obitelji lovca Butore. Upravo Butorina smrt okuplja cijelu obitelj u moravskom dijelu Bijelih Karpata. Približno u isto vrijeme u okrug dolazi čopor vukova, prognanih iz svog doma u Slovačkoj. Obje obitelji – čopori, ljudska i vučja, žive jedno pokraj drugih, u pozadini čujemo baladičan ton starih legenda, dok im se konačno sudbine ne spoje… U ovoj knjizi čeka vas magična priča o dvjema zajednicama, koje se zrcale jedna u drugoj. Tko je zapravo više vuk, a tko je više čovjek?

Dječji odjel: BILLY I DIVOVSKA PUSTOLOVINA / Jamie Oliver; ilustrirala Monica Armino
Zrnca avanture, dašak prijateljstva, prstohvat misterije i puna žlica čarolije. Billy i njegovi prijatelji znaju da je Vodopadna šuma teritorij u koji ne trebaju zalaziti; glasine kruže da su se ondje nekoć zbili neobični događaji i nitko iz njihova mjestašca već desetljećima onamo nije kročio nogom. No kada otkriju tajni put u šumu, Billy i njegovi najbolji prijatelji Anna, Jimmy i Andy ne mogu se oduprijeti iskušenju i odluče je malčice istražiti! Ubrzo će otkriti kako šuma vrvi magijom i kako u njoj živi mnoštvo neobičnih stvorenja, uključujući i zajednicu vilenjaka kojima je potrebna njihova pomoć! Nešto se neobično zbiva u šumi. Sve je oko nas međusobno povezano i u ravnoteži zbog Ritma prirode, a s Ritmom nešto nije u redu… Mogu li Billy i njegovi prijatelji otkriti što je pošlo po krivu i ispraviti to prije nego što bude prekasno? Citat iz knjige:
„Dok je grlio stablo, Billy je osjetio kako mu je tijelom prostrujao nekakav neobičan osjećaj – poput statičkog šoka kad dotakneš balon i naježiš se, a kosa ti se digne, ili poput pucketanja koje osjetiš u zraku prije groma – samo na sekundu, a zatim je nestao. ‘Jeste li vi to osjetili?’ upitao je Billy prijatelje. Billyjevi prijatelji djelovali su zbunjeno. A možda je on to samo umislio…?“

Odjel za mlade: MALUHIA SRETNI GRAD / Mabel Katz; [ilustracije Vero Véliz
Zašto su svi tako sretni? Ljudi u prekrasnom primorskom gradu Maluhiji znaju tajne da su sretni, zdravi i mirni. I sada, tisuće turista hrle na otok kako bi saznale i kako mogu tako živjeti. Malo znaju; odgovor je jednostavan. Također je ispred njihovih nosova. Turistički vodiči sretnog grada su sva djeca koja žive po principima i praksama drevne havajske umjetnosti Ho”oponopono. U dvadeset i šest šarmantnih priča naći ćete poruke koje sjajno sjaje i pobuđuju svijest kod mladih i starih čitatelja. Te priče stvaraju viziju kako svijet uistinu može postati sretnije i mirnije mjesto za život. U cijeloj knjizi teme samopouzdanja, zahvalnosti i opraštanja nježno tvore temelj djelovanja. Maluhija je divno mjesto koje će djeca – i odrasli – ponovno i ponovno htjeti posjetiti kako bi se podsjetili da bi mogli biti sretniji. Ako dolazite dovoljno često, možda ćete se naći u vlastitom raju.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.