Koronavirus: Kome se i kada javiti u slučaju simptoma? Preporuča se odgoda skupova na kojima sudjeluje više od 1000 ljudi

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske u ponedjeljak, 9.ožujka donio je pojačani  paket mjera za smanjenje unosa bolesti u populaciju i jačanje nadzora nad širenjem koronavirusa (SARS-CoV-2) koji obuhvaća mjere vezane za međunarodni promet ljudi i mjere vezane za odgodu ili ograničavanje organiziranih skupova. Kako je pojašnjeno na redovnoj konferenciji za medije Stožera, svi strani državljani koji u Hrvatsku dolaze iz žarišta epidemije koronavirusom, što uključuje i cijelu Italiju, u obveznoj karanteni moraju provesti minimalnih 14 dana. Svi ostali koji u Hrvatsku dolaze iz zarazom pogođenih zemalja, ali ne iz najgorih kriznih žarišta, u samoizolaciji moraju provesti 14 dana.

Stožer je donio i preporuku da se do daljnjega odgode svi skupovi i organizirana okupljanja na kojima sudjeluje više od 1000 ljudi. Organizatori skupova koji će eventualno održati dužno su održavati najviši higijenski standard u skladu s uputama te: osigurati punktove s dezinfekcijskim sredstvima; dati jasnu uputu sudionicima da se suzdrže od uobičajenog neverbalnog komuniciranja koje uključuje rukovanje i izbjegavaju bliži socijalni kontakt te dati jasnu uputu sudionicima ako imaju respiratornu bolest i/ili povišenu temperaturu (veću od 37.5oC) da ne dolaze na manifestacije.

Organizatori skupova ili javnih okupljanja prije organizacije istih moraju osigurati suglasnost nadležnih županijskih stožera civilne zaštite, a koja će se temeljiti na mišljenju nadležnog Zavoda za javno zdravstvo da su ispunili propisane upute.

Što se tiče zdravstvenog stanja na području Koprivničko-križevačke županije, ono je stabilno te trenutno nema osoba sa simptomima ili oboljelih od koronavirusa. Sve ustanove i službe su u punoj pripravnosti, slijede protokole i smjernice koje se na dnevnoj bazi dostavljaju iz Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu. Stanovnicima se preporučuje pridržavanje propisanih preporuka i smjernica koje se redovito ažuriraju, a dostupne su na službenim stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i Ministarstva zdravstva.

Epidemiolozi u Koprivničko-križevačkoj županiji su dostupni: radnim danom od 7 do 15 sati na broj telefona 048 681-401 ili 048 655-121, a poslije 15h, vikendom i blagdanom na broj pripravnog epidemiologa 098 592 215 bez obzira radi li se ili ne o simptomima sličnim  gripi (povišena tjelesna temperatura, kašalj, grlobolja, kratak dah, umor).

Služba ureda župana

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.