Hommage ljudskoj gluposti (ili jednoj konferenciji za tisak u Hrvatskom saboru)

– Ivice, koji je danas datum?

– Učiteljice, teško pitanje,
jučer je bio 13., a
danas je jučer od sutra…
Nikad tome kraja,
kako se snaći.

(malo poznati hrvatski kolumnist)

Gospodine predsjedniče HSS-a, vidimo da brinete za krave, koliko zapravo ima krava u Hrvatskoj?

…Ne znam, zatekli ste me ovim pitanjem, gospodo novinari. Mi HSS-ovci na selo idemo rijetko, samo u posjet rodbini i po zimnicu. Kad prolazimo autom i gledamo kroz prozor, sve što pase, maše repom, a nije konj, najčešće je krava. Složiti ćete se sa mnom da je iz daleka teško razlikovati što je to – ima četiri noge, dva uha ili dva roga i pase na livadi. A da izlazimo iz auta kod svake krave, nikad ja ne bi stigao u Sabor. Jednom sam probao izbrojiti stado, ali krave su se micale pa sam poslije dva sata odustao. Moj mudri pobočnik mi je prišapnuo: “Šefe, ima ih puno”, pa sam i sam najbliže toj brojci.

Uostalom, ako je za problem mljekara bitan broj krava, mi u HSS-u možemo ovlastiti gospodina Vuka da od sutra do Sudnjega dana ide po Hrvatskoj i broji krave, pod uvjetom da ministar Ostojić dugim cijevima osigura da krave stoje mirno. Ili ćemo ih prozivati po imenu, ako vi novinari uvjerite krave da se jave… Recimo, moji na selu pod Kalnikom imaju Cvetu i Milku, kad svratim i obratim im se sa par riječi, one uvijek znaju kojoj se obraćam.
I da vam odmah kažem, ja osobno nisam sudjelovao u osjemenjivanju kravljeg fonda u Hrvatskoj i teško mi je suditi o drugima, miješati se u tuđu intimu.

Onda, u prebrojavanju je problem jesu li i junice krave prije punoljetnosti i kad zapravo junica postaje krava. Da li i junad spada u krave, jesu li bikovi krave. Iz daleka, onako po narodski, sve što muče je krava! Za nas u stranci, puno je važniji problem koji ova Vlada ne umije riješiti, a mi iz HSS-a imamo plan, ljude i znanje, kako riješiti OIB za krave, mjesto boravka, glasačko pravo, podjelu rada, koje bi krave proizvodile mlijeko, a koje sir, vrhnje i jogurt. Sve to jako je zahtjevno i pred nama je veliki  posao, gospodo, pa vas molim za strpljenje i podršku.

Gospodine Hrg, mislili smo na krave muzare?

…Da, to su krave koje se muzu, ili točnije koje netko muze, to su krave koje daju mlijeko. Neke se muzu u tetrapak, a neke u staklene flaše, i onda se sa tetrapaka (škarama u gradu, a zubima na selu) odreže jedan ćošak djeca se igraju poljoprivrednika i stočara i muzu tetrapak krave. I prirodno je da se učlanjuju u Hrvatsku seljačku stranku, našu izbornu bazu. Ipak moramo biti mudri, jer ako krave daju meso onda ne daju sir. Komplicirano je sve to i posebno teško objasniti učenicima kojima je najveća životna ambicija da jednoga dana čuvaju krave i puše trave. Domaćinstvo je kao stručni predmet nažalost u školama davno zaboravljen, ali dolaskom na vlast HSS-a i to ćemo vratiti, kao i pletenje, štrikanje, heklanje, izradu goblena i otvaranje pivskih flaša zubima. To je haesesova briga za selo i seljaka i put ka izlazu sela u grad. Mi u vrhu stranke, koristeći pozitivno povijesno iskustvo Pol Pota, razmišljamo da čim preuzmemo vlast dio gradske inteligencije dekretom vratimo na selo i zaposlimo u radnim zadrugama. To je sve jasno zacrtano u programu stranke koji se usput da vas obavijestim još uvijek radi.

Koliko novaca bi trebalo za sanaciju mljekara u Hrvatskoj, kome ga uzeti, kome dati?

…Ne znam, ali ali mogu vam, čim nađem kalkulator izračunati i dati i te podatke. Treba uzeti siromašnima i dati bogatima, da citiram mudrog Superhika! I sami znate da je litra mlijeka u trgovini 6 kuna, a naš problem i zadatak je da od toga što više ostane kravama, da bi imale poticaj. Istraživanja koje je stranka provela na terenu pokazuju da kravama kojima date poticaj skromna “trojka” može narasti na “šesticu”, a to je onda puno više mlijeka, to znači niže cijene mlijeka na tržištu, što bi posebno obradovalo seljake. Više bi mlijekom mogli navodnjavati jesenje usjeve. Ipak, krucijalni problem je hrana za krave. Krave treba hraniti ekološki čistom hranom bez primjesa i aditiva koje kvare okus mlijeka. Ja sam uvijek zastupao politiku prehrane krava travom i sijenom, ali rijetki me slušaju. Hrana je “input”, gospodo, a mlijeko “output” pa sada sami računajte. Ako je bala silaže 700 kuna, a kravama trebaju tri bale sijena na mjesec, plus voda, struja, plin, gorivo, pa ZAMP, razne članarine… Da, složiti ćete se samnom, nije lako danas u Hrvatskoj biti krava.

Još je teže biti seljak, a najteže je danas u Hrvatskoj biti članom HSS-a i imati tako dičnog predsjednika kakav je njihov. Gradonačelnik, predsjednik stranke, saborski zastupnik. Upozoravao sam da predsjedniku HSS-a treba dati prostora i vremena da se sam raskrinka u svoj svojoj nekompetentnosti, neznanju, nesposobnosti, ortodoksnoj selskoj zatucanosti. I  to se već pokazuje kao jedini lijek u borbi protiv gluposti koju on i njemu slični donose na hrvatsku političku scenu. Pustiti ga da govori. Ima li ovoj komediji kraja. Sačekajmo, dajmo mu još vremena. Nema sumnje, Hrg može gore.

Vezano

Komentari su zatvoreni.