Održana sjednica Stožera Civilne zaštite: Križevcima za sada ne prijeti koronavirus

Danas je u Maloj gradskoj vijećnici održana sjednica Stožera Civilne zaštite Grada Križevaca koju je sazvao načelnik stožera Mario Martinčević. Jedna od tema bila je i aktualna situacija vezana uz Koronavirus i mjere prevencije.

Na tu je temu, članovima Stožera, informacije dao dr. Darko Radiček, epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije. Dr. Radiček je tako rekao kako se na nivou države provodi zdravstveni nadzor prema dobivenim smjernicama, a od, do sada, dokazanih 9 osoba koje su zaražene ovim virusom, niti jedna nije s područja Koprivničko-križevačke županije. Također je iznio neke osnovne preporuke o sprečavanju širenja viruka kao što su: pranje ruku, izbjegavanje dodirivanja lica, oči i usta, prekrivanje usta nadlakticom ili maramicom za vrijeme kašljanja, držanje preporučenog odstojanja od 1 metar kod međuljudskih kontakata.

Doktor je naglasio i kako se zaštitne maske preporučuju samo onima koji već imaju simptome respiratore infekcije dok zdravima, ona nije dovoljna zaštita. Nakon rasprave, zaključeno je da nema potrebe za odgodom bilo kakvih društvenih aktivnosti obzirom da virus još nije zabilježen na našem području, no potrebno je pridržavati se navedenih mjera prevencije i pratiti obavijesti te preporuke Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo. U slučaju bilo kakve promjene, Stožer će se odmah sastati te dogovoriti daljnje aktivnosti.

Na gradonačelnikovu inicijativu, a koju su podržali članovi stožera, kao i dr. Radiček, križevačkim je školama izdana preporuka da koriste antibakterijske sapune odnosno ostala sredstva za dezinfekciju ruku, za učenike i nastavnike i zaposlenike.

Uz ovu točku, na Dnevnom redu su se našle i: Procjena rizika od velikih nesreća za područje grada Križevaca, Plan djelovanja civilne zaštite Grada Križevaca te Analiza stanja sustava civilne zaštite i Plan razvoja sustava civilne zaštite na području Grada Križevaca za 2020. godinu, a iz tih je dokumenata zaključeno da za križevačko područje nema većih ugroza za sigurnost građana, no kako će se sve službe i dalje pripremati kako bi mogle
koordinirano djelovati ukoliko dođe do nekog izoliranog incidenta.

Sjednici su prisustvovali i: gradonačelnik Mario Rajn, zamjenik načelnika Stožera Marko Katanović, voditelj Službe civilne zaštite Koprivnica Miroslav Blažotić, načelnik Policijske postaje Križevci Ivan Pukec, povjerenik JVP Grada Križevaca Miroslav Petračija, predstavnik Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije, Ispostava Križevci, dr. Krešimir Vlahek, zamjenik zapovjednika Vatrogasne zajednice Grada Križevaca Goran Ružić, zamjenik rukovoditelja RJ Vodovod i kanalizacija Komunalnog poduzeća d.o.o. Križevci Darko Kozarić, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Križevci Đurđica Trbus i pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijanu skrb, nacionalne manjine i turizam Sandro Novosel.

Vezano

Komentari su zatvoreni.