Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije održao radni sastanak o aktualnoj situaciji oko koronavirusa

Nakon što je Nacionalni krizni stožer i Krizni stožer Ministarstva zdravstva službeno potvrdio treći dijagnosticirani slučaj bolesti novog koronavirusa 2019 (COVID-19) uzrokovanog infekcijom SARS-CoV-2 u Hrvatskoj, danas je u prostorijama Županijske uprave održan radni sastanak Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije na kojem su razmatrane sve relevantne informacije po pitanju pojave virusa te potencijalne opasnosti i implikacije koje bi virus mogao imati na području Koprivničko-križevačke županije. Sudionici sastanka jednoglasno su potvrdili kako u Koprivničko-križevačkoj županiji krizne situacije po pitanju virusa nema te da zdravstveni sustav funkcionira u svim svojim dijelovima što znači da su stanovnici županije sigurni.

Zamjenik župana, ujedno i načelnik Stožera Ratimir Ljubić članove je izvijestio i o danas održanom sastanku u Ravnateljstvu Civilne zaštite  kojem su prisustvovali načelnici svih stožera civilne zaštite na razini županija i Grada Zagreba te pročelnici područnih ureda civilne zaštite. Na sastanku u Ravnateljstvu, kazao je zamjenik Ljubić,  zaključeno je  kako će sve informacije, aktualnosti  i mjere  vezane za koronavirus lokalnoj javnosti  biti ažurno dostavljane preko županijskih Stožera u suglasnosti s epidemiološkim službama županijskih Zavoda za javno zdravstvo. Nakon razmjene aktualnih informacija relevantni podatci su na konferenciji predstavljeni i predstavnicima medijima prilikom čega je još jednom apelirano da se ne stvara stanje panike u javnosti jer za to nema nikakvih razloga s obzirom na sve poduzete mjere.

Zdravstveni sustav u našoj županiji funkcionira na najvišoj razini  i svi ključni dionici su u stalnoj međusobnoj komunikaciji. Činjenica je da kod nas nema zabilježenog slučaja koronavirusa, dakle nema mjesta panici, stanje nije krizno ili alarmantno i svi stanovnici se mogu osjećati sigurno”, istaknuo je Ljubić.

Da mjesta panici nema potvrdila je i ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije Draženka Vadla koja je kazala kako se potencijalan ulazak virusa ne može u potpunosti spriječiti, no poduzete su sve mjere da se virus, ako do toga i dođe,  ne širi.

U našoj županiji nema potvrđenog slučaja koronavirusa. Vrijeme je gripe koja ima istovjetne simptome pa se ljudi pojačano brinu, no ponavljam  nema mjesta za zabrinutost. Pratimo pojačano situaciju, a osobe koje dolaze iz područja ugroze stavljaju se pod zdravstveni nadzor i prati se njihovo stanje. Dakle nema straha od širenja virusa u našoj županiji, a važno je naglasiti kako svi oni koji osjete simptome koji bi mogli upućivati na gripu ili virus prvenstveno kontaktiraju epidemiologa na dežurni telefon radi savjeta te da ne dolaze u ordinacije i bolničke čekaonice. Epidemilozi će napraviti evaluaciju slučaja i potom postupiti prema protokolu”, napomenula je ravnateljica Vadla.

Koprivnička bolnica dr. Tomislav Bardek također je spremna za sve slučajeve, izvijestio je ravnatelj Mato Devčić. “Imali smo jedan , nazovimo ga, testni slučaj koji se pokazao da nije koronavirus već gripa  i tu smo testirali našu spremnost koja je na najvišoj razini. Bolnički sustav je spreman po pitanju smještaja, opreme i educiranog medicinskog kadra. Sve su mjere poduzete, a novost je da od  četvrtka 27. veljače sukladno naputku Ministarstva zdravstva vrijedi zabrana posjeta, a sve informacije o pacijentima će se moći dobiti telefonski. Zdravstvene djelatnosti bolnice nastavljaju s radom u svojem punom opsegu”, kazao je ravnatelj Devčić.

Javnosti se obratio i načelnik Policijske uprave Koprivničko-križevačke Vjekoslav Štimac koji je kazao kako policijski službenici sve čine u skladu s protokolima te u suradnji s ostalim službama.

Na naša dva granična prijelaza kontroliramo putnike u skladu s naputkom, javljamo sve informacije sanitarnom inspektoru te vodimo bilješke o kretanju osoba koje dolaze iz potencijalno problematičnih područja. Vodimo briguiI o tome da naši službenici budu educirani i opremljeni zaštitnom opremom jer su stalno u kontaktu s ljudima”, napomenuo je Štimac.

Na kraju konferencije još jednom je apelirano da se ne stvara nepotrebna panika te da svi pacijenti u slučaju zamijećenih simptoma prvo kontaktiraju epidemiologe i to: radnim danom od 7 do 15 sati na broj telefona 048 681-401 ili 048 655-121, a poslije 15h, vikendom i blagdanom na broj pripravnog epidemiologa 098 592 215.

Konferenciji za medije su uz govornike prisutvovali i pročelnica Službe ureda župana, ujedno zamjenica načelnika županijskog Stožera civilne zaštite Melita Ivančić,  ravnateljica Zavoda za hitnu medicine Koprivničko-križevačke županije Mirjana Hanžeković, ravnateljica Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije Marija Krajina, zamjenica koprivničkog gradonačelnika i načelnica gradskog Stožera civilne zaštite Ksenija Ostriž te voditelj Službe civilne zaštite Koprivnica Miroslav Blažotić.

 

Vezano

Komentari su zatvoreni.