Otkrivena spomen-ploča žrtvama holokausta

U Križevcima je danas otkrivena spomen-ploča stradalima u holokaustu, a tom je prilikom i položeno cvijeće te zapaljene svijeće. Grad Križevci, dao je izraditi i postaviti ploču, u blizini arkada na židovskom groblju u sklopu križevačkog gradskog groblja kao podsjetnik na stradale Židove u Drugom svjetskom ratu.

Na otkrivanju ploče sudjelovali su križevački gimnazijalci koji su čitali psalme, nakon čega se okupljenima, a među kojima su bili i predstavnici križevačke udruge antifašista, obratio gradonačelnik Mario Rajn.

Gradonačelnik je rekao kao nisu sve prigode sretne, no da je i ovo dio naše povijesti te prilika da se prisjetimo stradalih sugrađana židovskog podrijetla. Istaknuo je kako mu je drago da su s nama i mladi jer upravo o njima ovisi kakva će biti naša budućnost.

Molitvu je održao glavni rabin u Hrvatskoj Luciano Mose Prelević koji je zahvalio Gradu na očuvanju sjećanja na križevačke Židove stradale u holokaustu te je zatim zajedno s gradonačelnikom Rajnom otkrio spomen ploču.
U ime Grada, prisutan je bio i Sandro Novosel, pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.