Županija za provedbu specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite u Đurđevcu i Križevcima osigurala pola milijuna kuna

U prostorijama Županijske uprave župan Darko Koren i ravnatelji županijskih zdravstvenih ustanova, Opće bolnice „Dr. Tomislav Bardek“ Koprivnica i Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije te zamjenica ravnateljice Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije danas su potpisali Sporazum o suradnji na osiguranju i provedbi specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite u Križevcima i Đurđevcu. Potpisivanju ovog važnog Sporazuma koji uvelike doprinosi razvoju i kvaliteti zdravstvene zaštite na području Koprivničko-križevačke županije prisustvovali su i zamjenici župana Darko Sobota i Ratimir Ljubić te pročelnice županijskih upravnih odjela Željka Koluder – Vlahinja i Melita Ivančić.

Potpisivanje Sporazuma, uvodno je istaknuo župan, na najbolji način pokazuje usmjerenje i nastojanje Županije prema pokretanju svi potrebnih aktivnosti i osiguravanju usluga u zdravstvenom sustavu županije.

„Specijalističko-konzilijarna zaštita je iznimno vrijedan alat kojim nastojimo osigurati zadovoljenje potreba pacijenata naše županije. Osigurali smo usluge liječnika specijalista u našim ispostavama u Križevcima i Đurđevcu i mogu kazati kako je ova zdravstvena usluga, s obzirom na uložena sredstva i efekte koji su dobiveni, od iznimnog značaja. Mjeru kontinuirano provodimo već šest godina, a samo tijekom prošle godine smo usluge pružali u šest ambulanti u kojima je obavljeno gotovo četiri tisuće pregleda, dok je od početka pružanja usluge ukupno obavljeno preko 23 tisuće pregleda“, naglasio je župan.

Tom se mjerom uvelike utjecalo na smanjenje liste čekanja u koprivničkoj Općoj bolnici, dodao je župan, te istaknuo kako je ove godine u županijskom proračunu osigurano više sredstva za rad liječnika specijalista u odnosu na prošlu godinu.

Prošle smo godine osigurali 420 tisuća kuna, a za 2020. godinu smo povećali sredstva te  smo osigurali 500 tisuća kuna za financiranje usluge. Zahvaljujem ravnateljima naših zdravstvenih ustanova  i liječnicima koji obavljaju specijalističke preglede u oftalmološkoj, internističkoj i kirurškoj ambulanti u Đurđevcu te internističkoj, psihijatrijskoj i ortopedskoj ambulanti u Križevcima. Želja nam je dodatno proširiti mrežu specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite osiguranjem stručnih timova u granama medicine za koje postoji potreba, a to ćemo ostvariti kad se steknu uvjeti. Zbog toga veseli podatak kako OB „Dr. Tomislav Bardek“ ima najveći broj specijalizanata u posljednjih šest godina. Trenutno ih je 55, odnosno 22 više nego što ih je bilo 2014. godine“, naglasio je.

Župan je podsjetio i na mjere koje Županija provodi kako bi osigurala kvalitetu pružanja zdravstvene zaštite i zaustavila odljev stručnih kadrova kroz program subvencioniranje kamata za stambene kredite, obnovom voznog parka županijskog Zavoda za hitnu medicinu   za koji je u prošloj godini izdvojeno 1,8 milijuna kuna, poboljšanjem primarne zdravstvene zaštitu kroz projekt POZDRAV u  vrijednosti 8, 2 milijuna kuna, ulaganjem u infrastrukturu u projektima izgradnje dnevne bolnice OB „Dr.Tomislav Bardek“ vrijedne 47 milijuna kuna te energetskih obnova zgrada praonice, bolničkog paviljona te Zavoda za hitnu medicinu  u vrijednosti 25,5 milijuna kuna.

„Kad se zbroje sva ta ulaganja dolazimo do investicije u zdravstvenom sektoru od oko 80 milijuna kuna, što je vjerujem da će se svi složiti, izuzetno velika investicija koja će doprinijeti još većoj kvaliteti zdravstvene zaštite i dobrobiti svih naših stanovnika u županiji“, kazao je župan.

Ravnatelj OB „Dr.Tomislav Bardek“  Mato Devčić istaknuo je zadovoljstvo što se nastavlja vrlo vrijedan proces koji se već godinama odvija na području Koprivničko-križevačke županije

„Ovo je odraz brige Županije za zdravlje stanovništva, a posebno zahvaljujem kolegama specijalistima iz OB Koprivnica koji ulažu napor da pacijentima pruže najbolju specijalističku zdravstvenu skrb. Napravili smo zaokret u upravljanju ljudskim potencijalima što se vidi i broju specijalizanata, a sve je više i kolega iz drugih dijelova Hrvatske koji su došli u našu bolnicu ostvariti svoje profesionalne potencijale. Uprava Bolnice uz podršku Županije koristi sve dostupne alate kako bi se mladi liječnici odlučili za dolazak u OB Koprivnica i ovdje pronašli svoje radno mjesto. Perspektiva je dobra, a ulaganje u infrastrukturu i ljudski potencijal garantira poboljšanje kvalitete zdravstvene usluge. Vrijeme će pokazati da smo na dobrom putu te možemo biti i više nego zadovoljni rezultatima, posebice naši pacijenti“, istaknuo je Devčić te dodao kako je u koprivničkoj bolnici stanje po pitanju specijalista jako dobra.

„Povećali smo sredstva za edukacije specijalizanata i liječnika specijalista, a to je temelj da bi se struke održale. Na odjelima interne medicine i kirurgiji zadržan je broj specijalista te je povećan udio subspecijalista, dok je na odjelima anesteziologije i pulmologije došlo do opravka struke u kojima imamo dovoljan broj specijalista i specijalizanata. Imamo i dva specijalizanta koja će se vratiti na odjel urologije u iduće dvije godine, dakle možemo reći kako zahvaljujući dobrom upravljanju bilježimo pozitivan trend“, zaključio je Devčić.

Zadovoljstvo potpisivanjem Sporazuma iskazale su i ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije Draženka Vadla i zamjenica ravnateljice Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije Željka Fruk.

Projekt je hvalevrijedan jer se ovom uslugom približavamo našim pacijentima, a naša relativno mlada ustanova i od samog osnutka prakticira ovakav pristup kroz naše ispostave u Križevcima i Đurđevcu“, kazala je Vadla dok je zamjenica Fruk dodala kako „Dom zdravlja osigurava potreban prostor i opremu te kako je mjera od izuzetno velike važnosti za stanovništvo koje živi na području županije.“

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.