Novi naslovi u Gradskoj knjižnici Franjo Marković

Stručno znanstveno odjel – KADA JE NAŠ SVIJET POSTAO KRŠĆANSKI (312–394) / Paul Veyne; s francuskoga prevela Olja Petronić. – Zagreb: Mizantrop, 2019.

Knjiga Kada je naš svijet postao kršćanski (312 – 394) sažeti je prikaz jednoga od najznačajnijih događaja u povijesti Europe: proglašenja kršćanstva službenom religijom Rimskoga Carstva. U knjizi Veyne portretira cara Konstantina, osobu uvjerenu u svoju povijesnu misiju, ali također vještoga političara, i prikazuje institucionalizaciju kršćanstva, koje od male sekte postaje značajna politička sila. No nije riječ o suhoparnom povijesnom pregledu, jer osim živa Veyneova jezika, u pozadini knjige neprestano se provlače neka od ključnih pitanja današnje Europe, poput pitanja odnosa religije i politike, postojanja službene nacionalne ideologije i u konačnici, pitanje je li europska civilizacija fundamentalno određena svojim kršćanskim nasljeđem. Kada je naš svijet postao kršćanski (312 – 394) uspijeva kroz povijesno istraživanje tematizirati relevantne probleme aktualnosti.

BeletristikaPOLJE / Robert Seethaler; – Zagreb: Naklada OceanMore, 2019.

O čemu bi nam pripovijedali mrtvi kada bi se mogli osvrnuti na vlastiti život? Jedan se rađa, odaje kocki i umire. Jedna razmišlja o tome kako ju je muž cijeloga života držao za ruku. Jedan tek sada spoznaje koji mu je trenutak odredio život, a jedna kako je ljubila mnoge a voljela samo jednoga.
Knjiga je to o životima, ljudima i njihovim različitim sudbinama isprepletenima kroz priču o jednom provincijskom gradiću, mjestu njihova života i njihova posljednjeg počinka. U ovom susretu s mrtvima, punom mekog humora i prijateljskog prepoznavanja, Robert Seethaler pokušava uhvatiti neuhvatljivo, ispričati neispričano te naizgled nevažnim i promašenim životima dati smisao otvarajući nam vrata nekog drukčijeg poretka stvari.

Dječji odjelSEDAM MAČAKA / Daniil Harms; ilustrirala Vendi Vernić. – Zagreb: Mala zvona, 2019.

Zbirka “Sedam mačaka” donosi niz dječjih tekstova velikog ruskog avangardista Daniila Harmsa. Neki su od njih tek fragmenti, gotovo skečevi, dok su drugi zaokružene pripovijesti ili pak pjesme. Kroz te raznolike žanrove dosljedno se provlači autorov apsurdistički humor koji kao da eksplozivno djeluje na ponekad sumornu stvarnost: njegovi dječji fragmenti jezičnu igru, odstupanja od uobičajene logike stvari te sitne bizarnosti uzdižu do vrhunskog principa slobodne igre. Prijevod Lea Beslaća izborom leksika, kao i sintakse, sjajno prenosi Harmsove principe tekstualnog oblikovanja, a ilustracije Vendi Vernić prate, ali i umnažaju igrarije velikog ruskog autora stvarajući skladan kontrapunkt literarnom djelu.

Knjige za mladeMITOLOGIJA: [ENCIKLOPEDIJA STAROGRČKIH BOGOVA, ČUDOVIŠTA I SMRTNIKA] / Steve Kershaw; ilustracije Victoria Topping ; – Zagreb: Školska knjiga, 2019.
Upoznajte živote pedeset najmoćnijih bogova i božica, zemaljskih smrtnika i zastrašujućih čudovišta te otputujte u vrijeme stare Grčke.
Od neustrašive i goropadne Atene do odvažnog Odiseja i njegova veličanstvenog povratka kući, ovo je savršena prigoda da upoznate pedeset najuzbudljivijih likova grčke mitologije.
Uz živopisne ilustracije izvanredno nadarene Victorije Topping i tekstove dr. Stephena Kershawa, pripremite se za zanimljivo putovanje u svijet legendarnih, junačkih, a katkad i jezovitih života smrtnika, čudovišta i bogova.

Vezano
1 komentar
 1. Martina Majdak piše:

  Dragi svi,
  urednički izbor naslova naših preporuka za čitanje potaknuo nas je na javljanje kako bismo ispravili netočan navod.
  Naslov članka implicira da se tjedno nabave četiri nove knjige, iz čega proizlazi da smo u prošloj godini nabavili samo 208 novih naslova. Stvarni brojevi ipak su malo veći. 🙂
  Naime, knjižnica nije ovog tjedna bogatija za četiri nova naslova, nego šezdesetak!
  U 2019. godini ukupno je nabavljeno 3156 jedinica knjižnične građe, a u 12. mjesecu nabavljeno je ukupno 158 jedinica knjižnične građe. Tjedni prosjek je 60.7 novih naslova/jedinica knjižnične građe te svakog tjedna od svih knjiga novopristiglih u fond knjižnice kolega Lovro Janeš kao preporuku izabire tek njih četiri, po jedan naslov nabavljen za svaki od naših odjela.
  Koga zanima, neka nam se javi, i pripremit ćemo mu bilten svih novih naslova u .pdf formatu za određeni period. Obećavamo da će u njima biti više od 4 naslova! 😀
  Pozdravljaju vas vaši knjižničari! 🙂

Komentari su zatvoreni.