U 101. godini umrla restauratorica koja je spajala tekstil i umjetnost

Jučer je u Svetom Ivanu Žabnu pokopana prof. Mira Ovčačik-Kovačević, koja je umrla u 101. godini u Zagrebu. Rođena Križevčanka, prof. Kovačević, začetnica restauracije tekstila u nas i dugo vodeća stručnjakinja za takve umjetnine, vodila je i tkanje jedine hrvatske tapiserije s povijesnim motivom – Zlatne bule, po uzorku Ljube Babića.

 

 

Ravnatelj križevačkog muzeja prof. Zoran Homen, koji je prije 15-ak godina oživio suradnju Križevaca i autorice, kaže da je 1996. Gradskom muzeju darovala iznimnu zbirku od 54 table uzoraka tekstila i tradicijskih tkanja, kakve se rijetko viđaju.

– Za nju se otimao i MUO u Zagrebu, ali prof. Mira, odlikovana mnogim priznanjima, dala ju je rodnom gradu – kaže Homen. Mira Ovčačik-Kovačević, ističe Homen, 1932. je bila osnivačica Tekstilnog odjela pri tadašnjoj Obrtnoj školi u Zagrebu (danas Škola primijenje umjetnosti), a i pod stare dane je oduševljavala svojom memorijom i predanošću da svoja znanja o tekstilnoj restauraciji i umjetnostima tkanja prenese mlađima.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.