Iščekivanje u Svetom Petru Orehovcu, radi se oko škole, ali od dvorane još uvijek ništa

Kad su se početkom studenoga na dvorištu pored osnovne škole u Svetom Petru Orehovcu pojavili kamioni i strojevi, mještani, učenici i učitelji ponadali su se kako napokon počinje izgradnja dugo obećavane školske dvorane. Istina je da se oko škole počelo kopati, ali radi se tek o građevinskoj jami, potvrdila nam je Općina Sveti Petar Orehovec

Izgradnja dvorane još nije počela, a za nju još uvijek nisu ni osigurana sredstva.

– U tijeku su razgovori između Općine i Županije s ciljem dogovora oko zatvaranja financijske konstrukcije. Nadamo se da ćemo iznaći sredstva te bi u tom slučaju početak izgradnje mogao biti 2020. godine – odgovorili su nam iz Općine u vezi izgradnje školsko sportske dvorane uz osnovnu školu te dodali kako je ukupna cijena projekta oko 20 milijuna kuna, a izgradnju bi zajednički financirali Općina i Županija.

Župan Darko Koren ljetos je najavio da će Županija sufinancirati izgradnju pet dvodijelnih dvorana i to u Sv. Petru Orehovcu, Kloštru Podravskom, Rasinji, Kalinovcu i Sv. Ivanu Žabnu po prosječnoj cijeni od 13,5 milijuna kuna. To znači da bi Županija za svaku od njih platila manje od sedam milijuna kuna, a općine koje, poput Orehovca, žele veći prostor koji bi koristile za nastavu i za sportske aktivnosti, morat će sudjelovati s više novca.

Priča o školskoj dvorani u Svetom Petru Orehovcu traje već nekoliko godina. Još 2005. Koren je, kao zamjenik župana i predstavnik osnivača škole, otvarajući neke radove u mjestu, obećao izgradnju dvorane. Danas je župan, a škola dvoranu još nije dobila. Županija je dala sredstva za projekt i svu dokumentaciju, izdana je i građevinska dozvola koja je u međuvremenu istekla.

Čitavu priču pred nekoliko je godina komentirala i pravobraniteljica za djecu, nakon što je pogledala dokumentarni film „Tjelesni na betonskom hodniku već 49 godina“, koji su snimili učenici OŠ Sv. Petar Orehovec pod mentorstvom knjižničarke Stojanke Lesički i prikazali na Festivalu filmskog stvaralaštva djece.

– Temeljem čl. 10. Zakona o pravobranitelju za djecu preporučamo da žurno i s posebnom pažnjom razmotrite aktualne uvjete u navedenoj školi u kojima nastavnici i djeca održavaju nastavu tjelesnog te izgradnju nove dvorane stavite u prioritetna ulaganja na ovom području u svrhu ostvarenja prava i potreba djece – napisala je tada pravobraniteljica.

Od snimanja filma prošlo je sedam godina, ali obećanja da će škola dobiti dvoranu još uvijek nisu ispunjena. Kopanjem građevinske jame formalno su započeli radovi, ali nema nikakve garancije da će Županija i Općina napokon dogovoriti kako će i kada platiti izgradnju dvorane.

Spomenimo da je škola u Sv. Petru Orehovcu jedna od najvećih općinskih škola u Koprivničko-križevačkoj županiji i pohađa je više od 350 učenika. Zahvaljujući snalažljivosti i entuzijazmu učitelja, usprkos tome što nastavu tjelesnog odrađuju na školskom hodniku, mali se Orehovčani svake godine uspiju plasirali na županijska i državna sportska natjecanja. (GPP)

Vezano

Komentari su zatvoreni.