Iduće godine uređenje poučne staze oko Čabraja

Križevci bi uskoro trebali dobiti novo izletište i upotpuniti svoju turističku ponudu, najavljeno je na gradskim stranicama. Gradonačelnik Mario Rajn potpisao je ugovor s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju za uređenje okoliša oko jezera Čabraji.

– Riječ je o uređenju poučne staze, vidikovca i ostale infrastrukture, a cilj je kod ljudi osvijestiti potrebu zaštite prirode te smanjiti stvaranje i probijanje novih staza – objašnjavaju u Gradu.

Paralelno uz uređenje okoliša organizirat će se edukacije za građane o važnosti zaštite tla, vode i zraka kako bi zajedno pridonijeli očuvanju biološke raznolikosti i obnovi posebnih staništa i prirodnih krajobraza.

– Projekt poučne staze omogućit će neometanu i sigurnu šetnju posjetitelja oko cijelog jezera, što trenutno nije moguće. Na sada neprohodnom i močvarnom dijelu izradit će se drvena konstrukcija koja će omogućavati prolaz pješaka. Osim toga postavit će se klupe i stolovi uz stazu kao i koševi za otpad. I naravno, da bi staza bila poučna, postavit će se obavijesne ploče sa informacijama o životinjskom i biljnom svijetu na samom lokalitetu jezera Čabraji – odgovorili su nam iz Ureda gradonačelnika.

S obzirom na to da slijedi razdoblje nepovoljnijih vremenskih uvjeta, radovi će se planirati u proljeće, a ukupna vrijednost projekta iznosi gotovo 720.000 kuna, bespovratnih je 700.000 kuna.

Jezero Čabraji udaljeno je desetak kilometara od Križevaca, prostire se na površini od 8 hektara i prosječno je duboko metar i pol. Nastalo je pred tridesetak godina kao retencija oborinskih voda, a od prvog dana njime gospodari Športski ribolovni klub Križevci. Okruženo je šumom, obiluje sitnom bijelom ribom te šaranima, somom i smuđem koji se tamo prirodno mrijeste. Jezero je omiljeno odredište ribiča, a uređene staze i okoliš trebale bi privući i veći broj izletnika. (GPP)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.