Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1263

Dr.sc. Andrej Dundović u Gradskoj knjižnici 28. listopada 2019. godine - U potrazi za supernovom (foto Perzeidi)
Dr.sc. Andrej Dundović u Gradskoj knjižnici 28. listopada 2019. godine – U potrazi za supernovom (foto Perzeidi)

 

Na početku slušamo posljednjih petnaestak minuta predavanja koje je u sklopu projekta Upoznajmo svemir Križevačke astronomske udruge Perzeidi održao voditelj projekta dr.sc. Andrej Dundović 28. listopada u Gradskoj knjižnici Franjo Marković u Križevcima. Naslov predavanja je U potrazi za supernovom.

Novi naslovi u Gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Loš tata Davida Walliamsa, knjiga za mlade je Baš kao Harry Potter Jasminke Tihi Stepanić, na odjelu beletristike Bijes, autor je Nicola Lagioia, a na stručno-znanstvenom odjelu Kako govoriti da bi djeca čula i kako ih slušati da bi nam govorila Adele Faber i Elaine Mazlish.

U Vijestima Krugova saznajemo o velikoj izložbi životinjskih mumija s nalazišta blizu Kaira, o izložbi posvećenoj Grupi Zemlja, o Međunarodnoj autorskoj kreativnoj konferenciji u Muzeju suvremene umjetnosti, o novom Muzeju čokolade u Zagrebu.

Na današnji datum rođeni su Krsto Hegedušić, Eugene Ionesco, Krešimir Ćosić, Norbert Wiener i Samuel Reshevsky. Arheolog Howard Carter i Lord Carnarvon ušli su u grobnicu faraona Tutankamona, objavljena je knjiga Lewisa Carrolla Alisa u zemlji čuda i osnovan je AVNOJ. Umrli su Max Euwe, Bernardo Bertolucci, Giuseppe Guarneri i Arnold Zweig.

U Svemirskom kutku govorimo o godišnjicama nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i o aktualnim događajima s tih područja, informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo nezgodu SpaceX-a i uspjeh japanske astronautike.

U Zanimljivostima čitamo Psalam 6.11 i spominjemo učiteljsku konstantu, a izreka vezana uz to pripisuje se Thomasu Alvi Edisonu.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu Tine Turner, Đorđa Balaševića, te grupa Parni valjak, Fleetwood Mac i Focus.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1263 na programu je Radija Križevci (96,6 MHz) u utorak, 26. studenoga od 17 do 18:30 sati. Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

Vezano

Komentari su zatvoreni.