Od subote kreće novi Hacklab – prva radionica o GNU/Linuxu

Nakon više od godinu dana stanke, Hacklab se nastavlja. Hacklab je osmišljen kao neformalni prostor (“laboratorij”) za razmjenu i usavršavanje vještina i znanja namijenjen računalnim entuzijastima, DIY hobistima, programerima, tehnofilima i drugima znatiželjnicima. Cilj je Hacklaba potaknuti promišljanje o tehnologiji, kako je iskoristiti na nove, kreativne načine te u tom procesu bolje upoznati. Naglasak je i ovaj puta na računalnoj tehnologiji.

Prva radionica nove serije kreće u subotu 30. studenog 2019., a održat će se od 10 sati do 12 sati u učionici Pučkog otvorenog učilišta Križevci (u zgradi Gradske knjižnice “Franjo Marković”, ulaz s parkirališta, sa stražnje strane zgrade). Hacklab i ovaj puta orgnaizira udruga P.O.I.N.T., a uz podršku i partnerstvo Pučkog otvorenog učilišta Križevci.

Hacklab u novoj iteraciji povezuje se se s duhom POINT-ovog Kulturšoka, pa je glavna metoda šokirati sudionike postavljanjem neočekivanih pitanja i traženjem odgovora u slabo poznatim područjima računalne
tehnologije. Plan je kroz nekoliko Hacklab radionica postaviti temelje za stjecanje vještina programiranja bazirano na ezoteričnim i kontroverznim temeljima: konstruktivnoj matematici! Takav pristup programiranju koje odgovara dokazivanju matematičkih teorema svoju tradiciju vuće od kada i samo računarstvo. Novi Hacklab bi trebao biti zanimljiv svakome tko se razočarao, ali i dalje se nada da postoji programiranje koje se oslanja na matematiku, svakom matematičaru koji je netočno dokazao teorem i nada se da postoji način automatske provjere točnosti dokaza, ali i svakom matematičaru uljuljanom u dominantnu klasičnu matematiku i teoriju skupova.

S prve radionice Hacklaba prošle godine (foto: A. Dundović).

Ovaj nastavak Hacklaba započinje s temom operacijskog sustava GNU/Linuxa i njegovim osnovama što je svojevrsno postavljanje temelja za naprednije teme kasnije. Preporuka je da zainteresirani dođu sa svojim prijenosnim računalima i prijenosnim USB memorijama kako bi sami mogli iskusiti taj operacijski sustav uz opcionalnu instalaciju. Sudjelovanje je besplatno i slobodno za sve zainteresirane bez prethodne najave.

Voditelj je subotnje radionice Hacklaba Marko Dimjašević, PhD. Marko je završio Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, a doktorat iz računarskih znanosti stekao je na Sveučilištu u Utahu, u SAD-u. Svoje
vještine kasnije usavršava u kompetetivnim međunarodnim vodama IT-a. Danas profesionalne interese nalazi u području konstruktivne matematike, funkcijskog programiranja i teorije tipova.

POINT-ov Hacklab koordinira Andrej Dundović.

Vezano

Komentari su zatvoreni.