Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije korisnicima iz Koprivničko-križevačke županije za projekte dodijelilo 5,1 milijun kuna

U Muzejsko informativnom centru grada Čakovca u četvrtak 14. studenoga održano je uručivanje ugovora o dodjeli bespovratnih nacionalnih sredstava korisnicima iz Koprivničko-križevačke i Međimurske županije. Svečanom uručivanju ugovora u ime Koprivničko-križevačke županije prisustvovali su pročelnik Upravnog odjela za financije, proračun i javnu nabavu Darko Masnec i ravnateljica PORA-e Regionalne razvojne agencije Melita Birčić.

Ugovore je korisnicima uručio ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić istaknuvši tom prilikom kako je Vlada ugovorenost sredstava za sufinanciranje EU projekata podigla s devet na 77 posto pri čemu je isplaćeno tri milijarde kuna.

Danas dodjeljujemo sredstva za vrijedne projekte, a radi se o energetskim obnovama škola i vrtića te gradnji različitih centara kojima je potrebno financiranje. Ovime smo združili dvije županije kroz ugovore vrijedne 30 milijuna i vjerujemo da će to biti značajan poticaj načelnicima, gradonačelnicima i županima dviju županija u provođenju sličnih EU projekata na njihovim područjima“, kazao je ministar Pavić.

Što se tiče povlačenje sredstava iz europskih fondova u financijskoj omotnici za razdoblje 2014.-20120., ministar Pavića je kazao kako je Koprivničko-križevačka županija do sada realizirala 1,6 milijardi kuna, a Međimurska županija  je odmah uz bok sa 1,2 milijarde kuna.

Župan Međimurske županije Matija Posavec kazao je kako će dobivena sredstva kroz projekte na području Međimurja pospješiti njihov brži završetak,a u konačnici i bolju te kvalitetniju uslugu građanima.

Čak 25 milijuna kuna od ukupnih 300 koje se dodjeljuje je pokazatelj da znamo osmisliti i napisati dobar projekt i povući sredstva“, istaknuo je župan Posavec.

U ime Koprivničko-križevačke županije prisutnima se obratio pročelnik Darko Masnec napomenuvši vrijednost koju europska sredstva imaju u potrebama jedinica lokalne samouprave.

Ovim dodatnim financijskim sredstvima poboljšava se fiskalni kapacitet naših jedinica lokalne samouprave i olakšava financiranje svojih komponenti, koje su značajne, jer se radi o ozbiljnim projektima s velikim  učešćem vlastitih  proračunskih sredstava. U konačnici to znači da će se lakše realizirati kapitalni projekti koje jedinice lokalne samouprave provode u sklopu razvojnih programa“, kazao je pročelnik Masnec te zahvalio ministru Paviću na dodijeljenim sredstvima.

Programom sufinanciranja provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za 2019. godinu u Đurđevcu će se tako sufinancirati razvoj infrastrukturne poslovne zone “A-sjever” te energetska obnova upravno poslovne zgrade i Doma kulture, Općina Ferdinandovac je dobila novac za energetsku obnovu općinske zgrade, Općina Molve i Općina Novigrad Podravski su  dobile novac za građenje i opremanje reciklažnih dvorišta, Općina Rasinja je osigurala sredstva za energetsku obnovu  zgrade Društvenog doma te modernizaciju cesta, Općina Sokolovac će dobivenim sredstvima rekonstruirati prilazne ceste za OŠ Sokolovac, Dječji vrtić i HNK Sokol, a Općina Peteranec će sredstva koristiti za izgradnju sportskih svlačionica nogometnog kluba.

Ugovore ukupne vrijednosti 5.161.274.87 kuna preuzeli su predstavnici jedinica lokalne samouprave koji su zahvalili ministru Paviću na financijskoj potpori te izrazili nadu da će sredstava i projekata u narednom razdoblju biti još više kako bi stanovnici na području naše županije imali što bolji standard života.

 

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.