Križevački gimnazijalci zavičajni projekt izložili zagrebačkim

Učenici 4. b razreda Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci, s mentoricom prof. Marijom Milas, prošloga tjedna su oduševili kolege iz zagrebačke X. gimnazije "Ivan Supek", kojima su predstavili projekt Križevci sredinom 19. stoljeća. Cilj projekta bio je prikupiti informacije o Križevcima kakvi su bili u polovici pretprošlog stoljeća kako bi se doznalo više o tadašnjim kulturnim i društvenim karakteristikama našega grada i njihovom značaju za onovremensku Hrvatsku. Gimnazijalke i gimnazijalci podatke su pronalazili i pronašli i Zavičajnoj zbirci "Crisiensia" Gradske knjižnice Franjo Marković.

Na istraživanju građe o razdoblju ilirizma, u kojem su Križevci iznjedrili nekoliko velikana hrvatske kulture, učenici su radili više mjeseci, služeći se povijesnim i književnim izvorima i Internetom, uz pomoć i upute knjižničara i profesorice hrvatskog jezika i književnosti. Prikupljena građa služila im je da pokušaju rasvijetliti društveno-kulturni okvir događaja koji su se zbivali u našemu kraju toga doba, cjelokupni je projekt, izrađen u 6 tematskih grupa, doveo do rezultata upoznavanja učenika i javnosti s baštinom grada ali i stoji kao zalog za njen kritički osvrt i poticaj njenog očuvanja.
Mentorica i savjetnica u projektu u kojem su sudjelovali svi učenici tadašnjeg 3. razreda, prof. Milas, istakla je kako je "projekt učenicima potaknuo osjećaj zavičajnosti i kritički osvrt na čuvanje baštine i time stvorio nove promicatelje našega kraja."
Prezentaciju o Križevcima nekad u Zagrebu je, uz tamošnje učenike, pohvalila i Agencija za odgoj i obrazovanje.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.