U sklopu 22. Obrtničkog i gospodarskog sajma održana 6. Državna izložba izvornih pasmina peradi

U nedjelju 10. studenoga u sklopu 22. Obrtničkog i gospodarskog sajma Koprivničko-križevačke županije , posljednjeg dana najznačajnije gospodarske manifestacije, svečano je otvorena 6. Državna izložba izvornih pasmina peradi u Republici Hrvatskoj  na kojoj je prikazano ukupno 44 kolekcije izvornih pasmina peradi.

Izložbu je otvorio župan Darko Koren, koji je uz čestitke svim uzgajivačima  i organizatorima zahvalio što ulažu velike napore u očuvanju autohtonih hrvatskih pasmina peradi.

„Zahvaljujući vama entuzijastima i dalje se može čuti ponosno kukurikanje pijevaca, zvukove kojih je nažalost sve manje u našim selima i mogu se slušati samo na ovakvim izložbama. Koprivničko-križevačka županija nastoji  podupirati sve aktivnosti udruga koje su usmjerene u očuvanje starih, izvornih pasmina peradi kroz projekt uvrštavanja križevačke kukmaste kokoši na službeni Popis izvornih i zaštićenih pasmina te sojeva domaćih životinja. Siguran sam kako će se taj projekt do kraja realizirati te da će na idućoj izložbi naša autohtona pasmina biti uvrštena u kolekciju izvorne peradi“, kazao je na otvorenju župan Koren.

O važnosti izložbe i zaštiti pasmina govorili su i predsjednik Udruge uzgajivača hrvatskih pasmina peradi Kukmica  Milan Mišir, predsjednik križevačkog Gradskog vijeća Marko Katanović, voditelj Sektora područnih ureda Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu Mladen Molnar te docent na Zavodu za hranidbu životinja na Agronomskom fakultetu u Zagrebu  Dalibor Bedeković, a izložbi su prisustvovali i tajnik županijske Obrtničke komore Božo Barać te zamjenik zagrebačkog pročelnika za poljoprivredu Dejan Jaić.

Uzgajivačima je stručno Povjerenstvo u sastavu Gordana Duvnjak, Zlatko Janječić i Dalibor Bedeković, dodijelilo i diplome, a nagrađene su četiri pasmine zagorskog purana, četiri soja pasmine kokoši Hrvatice,a još su prikazane i posavska  i križevačka kukmasta kokoš, istarska kokoš te dravska guska.

Nakon svečanog otvorenja izložbe župan je obišao i pozdravio izlagače, a tajnik i direktor Sajma je dodijelio priznanja u izboru najatraktivnijeg izložbenog prostora Sajma. Treće mjesto pripalo je Klubu žena s bolestima dojke „Agata“, drugo  mjesto je osvojila Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije, a prvo mjesto je zasluženo osvojila Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije.

Sajam se zatvara večeras, a prije samog čina zatvaranja će se održati i svečano izvlačenje dobitnika na  nagradnoj  igri  križevačkog Komunalnog poduzeća te nagradnoj igri Sajma u kojoj će sretnom dobitniku biti dodijeljena kuhinja s kućanskim aparatima koju sponzorira tvrtka Mima namještaj.

 

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.