Američka profesorica ‘umrežena’ s gradom svojih roditelja


Šest međunarodno priznatih patenata, isto toliko prestižnih sveučilišnih nagrada, trideset pozvanih govora i na desetine znanstvenih radova, samo je dio znanstveno-istraživačkog opusa doktorice elektrotehničkih znanosti Tajane Šimunić Rosing sa Sveučilišta u Kaliforniji. Dr. Šimunić Rosing potomak je stare križevačke obitelji Premzl, djed Zdenko je mesar u mirovini, a majka Štefanija Šimunić doktorica analitičke kemije koja s obitelji živi u Zagrebu od odlaska na studij u šezdesetima. Profesorica Šimunić Rosing radi u području dizajna sklopovlja i programske podrške za ugrađene, bežične i niskonaponske sustave, a od jeseni zaprima prijave za stipendije poslijediplomskih studija iz elektrotehnike i računalskih znanosti.

Poziv budućim stipendistima upućen je hrvatskim, a posebno križevačkim studentima FER-a, putem udruge Križevačka pajdašija, zavičajne zajednice građana križevačkog kraja u Zagrebu, čija je aktivna članica Šimunić Premzl. Studij u San Diegu kreće u rujnu 2009. godine, a prijave se primaju do sredine veljače. Zainteresirani su obavezni što prije položiti međunarodno priznate ispite na engleskom jeziku TOEFL i GRE, o čemu se detalji mogu pronaći u "Vodiču za poslijediplomski studij u inozemstvu", koji je krajem prošle godine izdala križevačka udruga P.O.I.N.T. Zainteresirani za ovaj natječaj sve informacije mogu dobiti upitom na adresu elektroničke pošte i na web stranicama Zavoda za računalne znanosti i inženjerstvo Sveučilišta u Kaliforniji.

Vrhunski rezultati u znanosti i industriji

Profesorica Šimunić je doktorirala elektrotehniku 2001. na jednom od najboljih svjetskih sveučilišta, stanfordskom, s najvišim ocjenama, a istodobno je tamo stekla i titulu magistra iz menadžmenta (MBA). Industrijska iskustva stjecala je u korporaciji Altera u Silikonskoj dolini te laboratorijima Hewlett-Packarda, gdje je vlastitim patentima i uspješno realiziranim projektima unaprijedila proizvodnju u visokim tehnologijama.


Šimunić poručuje da je otvorena za suradnju s profesorima i studentima zagrebačkog FER-a, te se nada uskoro uspostaviti vezu s hrvatskim istraživačima na području upravljanja resursima u bežičnim senzorskim mrežama te primjeni ugrađenih sustava u aplikacijama u zdravstvu. Detalji o trenutnim projektima i profesionalnim interesima dr. Šimunić mogu se pronaći na njenim web stranicama.

Obiteljske veze i putem interneta

Majčin rodni grad Križevce posjećuje barem jednom godišnje, a s obitelji, suprugom i troje djece, posebno uživa u prirodnim ljepotama križevačke okolice. S djedom i bakom održava redovne kontakte i video-konferencijama putem interneta, kojeg je 88-godišnji djed Zdenko agilni korisnik, inače Križevčanima poznat i kao jedan od najstarijih članova AMK Križevci.
– "Volim posjetiti Križevce", ističe profesorica Šimunić, koja je put Amerike otišla prije dvadeset godina, nakon tri razreda srednje škole u zagrebačkom MIOC-u, preko međunarodne razmjene.

Koliko u obitelji Rosing njeguju rodoljublje govori i činjenica da svo troje djece uči čitati i pisati hrvatski, ali i matematiku prema hrvatskim udžbenicima. Križevačkim maturantima i budućim studentima koji se ovih dana spremaju za prijemne ispite na fakultetima, dr. Šimunić želi postizanje odličnih rezultata te podsjeća da su za uspjeh najvažniji veliki trud i ustrajnost.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.