Završila raspjevana turneja po Vojvodini

U godini desete obljetnice obnovljenog Katedralnog zbora križevačke grkokatoličke katedrale, u suradnji s mješovitim zborom Hrvatskoga pjevačkog društva “Kalnik” križevački pjevači su nakon Ukrajine, Italije, Slovenije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Slovačke posjetili Vojvodinu.

Ideja o hodočašću proizašla je od katedralnog župnika preč. o. Mihajla Simunovića koji je rođen, odgajan i rukopoložen za svećenika u vojvođanskom mjestu Ruski Krstur i dirigenta križevačkih zborova Ozrena Bogdanovića koji u zajedništvu sa župnikom brine o organizaciji gostovanja zbora u druge rimokatoličke i grkokatoličke župe.

Prvoga dana, 26. listopada zborovi su posjetili Srijemske Karlovce, sjedište nekadašnje pravoslavne patrijaršije, a danas Karlovačke Mitropolije. Primio ih je protosinđel Kleofa koji je ukratko ispričao povijest Patrijaršije i Mitropolije te Sabornog hrama sv. Nikole i održao kratku besjedu o potrebi zajedništva katoličkih i pravoslavnih vjernika jer je i sam kao pravoslavni bogoslov odrastao i školovao se uz katoličke franjevce. Potom je uslijedio posjet svetištu Majke Božje Snježne na Tekijama u kojoj su zborovi otpjevali Moleben presvetoj Bogorodici. O povijesti svetišta hodočasnike je upoznao rektor, vlč. Ivan Rajković. U drugom dijelu dana posjetili su i razgledali Novi Sad i Petrovradinsku tvrđavu, te pjevali svetu liturgiju prema bizantskom obredu s koncertom u rusinskoj grkokatoličkoj župi sv. Petra i Pavla u središtu Novog Sada.

U nedjelju, 27. listopada hodočasnici su posjetili mjesta izvan Novoga Sada. Najprije su posjetili rusinsku grkokatoličku župu Uspenija Prevete Bogorodice u Kucuri gdje su također otpjevali svetu misu prema bizantskom obredu koja se služila na rusinskom i staroslavenskom jeziku, te nakon svečane liturgije održali kratki koncert. Nakon ugodnog druženja sa župljanima i župnikom kroz središte općine Kula, posjetili su Ruski Krstur, središte grkokatoličke eparhije (biskupije) u Vojvodini i katedralu sv. Nikole te muzej. U tri kilometra udaljenim Vodicama, čudotvornom marijanskom svetištu, služili su Moleben presvetoj Bogorodici u crkvi na otvorenom, u zajedništvu sa vjernicima toga kraja.O repertoaru i povijesti grada iz kojeg dolaze, oba dana je domaćinima govorio član zborova Ottone Novosel – Franz.

Posljednjega dana, u ponedjeljak, 28. listopada, putem prema kući, pjevači su sa svojim prijateljima – hodočasnicima posjetili Suboticu i Palić – vinariju Zvonko Bogdan, koji se i sam, čuvši da dolaze Križevčani, a na opće iznenađenje svih, pojavio u vinariji i zadržao se u polusatnom razgovoru i fotografiranju sa svima prisutnima. Zaustavivši se kratko u Somboru, križevački pjevači su u popodnevnim satima krenuli kući, ispunjeni novim duhovnim iskustvom, ali i veseljem i zajedništom uz pjesmu i ples.

 

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.