Projekcijom Srbenke otvoren 15. Culture Shock Festival

Lijepo je bilo, a mnogima i nostalgično, na jučerašnji dan pohoditi križevačko kino Kalnik. Lokacija koja je nekada bila centar društvenog zbivanja Križevaca, poslužila je kao mjesto otvorenja jubilarnog 15. Culture Shocka Festivala u organizaciji Udruge P.O.I.N.T.

Samu projekciju pohodilo je oko 40-tak posjetitelja, koji su bili puni dojmova nakon 72 minute dokumentarnog filma dosta potresne tematike. Godine 1991. u Zagrebu je ubijena djevojčica srpske nacionalnosti Aleksandra Zec. Četvrt stoljeća kasnije, redatelj Oliver Frljić u Rijeci postavlja kazališnu predstavu o tom slučaju. Kazališni pokusi postaju kolektivna psihoterapija, a dvanaestogodišnjoj glumici Nini čini se kao da rat nikada nije završio.

Redatelj Nebojša Slijepčević kroz ovaj film progovara o široj, društveno-političkoj temi odnosa prema drugačijima i nesnošljivosti koja je možda tiha, ali je itekako prisutna u našem društvu. Upravo zbog toga, ovakvi su filmovi prijeko potrebni kako bi osvijestili kompletno društvo te ga postavili na zdravije temelje.

foto: Dejan Pernjak

 

Vezano

Komentari su zatvoreni.