Osnovna škola Sveti Petar Orehovac ugostila učitelje u sklopu Erasmus+ projekta „Mali novinari danas – odgovorni građani sutra“

Osnovna škola Sveti Petar Orehovec prošli je tjedan bila domaćin učiteljima iz Erasmus+ timova iz četiri škole iz Rumunjske, Sjeverne Makedonije, Srbije i Španjolske. Povod okupljanja u Hrvatskoj bio je prva razmjena u sklopu Erasmus+ projekta „Mali novinari danas – odgovorni građani sutra“ (Young journalists of today – resposible digital citizens of tomorrow“).

Na ovoj prvoj Erasmus+ razmjeni sudjelovali su samo učitelji jer je cilj ove razmjene bio je informirati učitelje, članove Erasmus+ timova kako da pokrenu školske digitalne listove. Naime, glavni rezultat spomenutog Erasmus+ projekta trebali bi biti školski digitalni listovi. Kako školski digitalni list zasad ima samo orehovečka škola, domaćini su gostima predstavili svoj digitalni školski list „Klinček“ te su organizirali različite aktivnosti kako bi svojim kolegama olakšali ulazak u svijet digitalnog novinarstva.

Prisutni učitelji, po četiri predstavnika iz svake partnerske škole, zato su zajedno učili odlike novinarskog stila, a razgovarali su i o ostali potrebnim preduvjetima za kvalitetan školski digitalni list.

Jedan od preduvjeta je i da mali novinari u svojim tekstovima moraju poštivati pravo na privatnost i druga dječja i građanska prava. O zaštiti dječjih prava u medijima, govorila je Maja Flego, savjetnica u Uredu pravobraniteljice za djecu. S odlikama novinarskog stila Erasmus+ timove upoznali su Tena Perišin, profesorica sa Studija novinarstva Fakulteta političkih znanosti i novinar i predavač Igor Weidlich. O važnosti medijske pismenosti govorila je Ana Dokler, urednica portala Medijska pismenost, a Marko Matijević, urednik portala Srednja.hr predstavio je svoj portal. Partneri su razgovarali i o tiskanim dječjim časopisima te su zato ugostili bivšeg Lastana Sašu Dracha.

Kako su se partneri osim digitalnih listova tijekom projekta obavezali pripremiti i radionice medijske pismenosti, na razmjeni je održana i radionica na temu kako pripremiti kvalitetnu radionicu. Tu je radionicu održao Domagoj Morić, iskusni voditelj radionica za područja medijske pismenosti i građanskog odgoja.
Partneri su na prvoj razmjeni imali i različite kulturne aktivnosti kako bi bolje upoznali hrvatsku kulturu. Jedna od njih bila je posjet Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke, slavne književnice i prve političke novinarke u Hrvatskoj.

Izvor fotografija i tekst: Stojanka Lesički

Vezano

Komentari su zatvoreni.