Na 9. Večeri udaraljkaša u Križevcima stižu izvođači iz cijele regije

U Koncertnoj dvorani Glazbene škole Alberta Štrige na konferenciji za medije predstavljen je bogat program ovogodišnjeg izdanja Večeri udaraljkaša u Križevcima (VUK) koje se održavaju od 24. do 27. listopada 2019. godine. Posjetitelje tako, osim eminentnih domaćih glazbenih umjetnika, očekuju koncerti španjolsko-talijanskog Flam-a Dua i nastup udaraljkaškog ansambla iz Slovenije.

Program su predstavili gradonačelnik Mario Rajn, ravnateljica Glazbene škole Alberta Štrige Branka Špoljar i organizator VUK-a Josip Konfic.

 ‘Riječ je o sada već tradicionalnom programu kroz koji nastojimo etablirati rad Glazbene škole, a posebno udaraljkaškog odjela. Svake godine rastemo te smo s vremenom postali i međunarodni festival, a od ove godine radimo i odmak prema glavnom gradu sa završnim koncertom koji će se održati 27. listopada. Večeri udaraljkaša od iznimnog su značaja za Križevce koji su oduvijek bili grad kulture i tradicije.  Grad su ljudi pa je u tom smislu VUK iznimno važan događaj i drago nam je da se kontinuirano nastavlja ususret velikoj 10. obljetnici dogodine‘, rekao je gradonačelnik Križevaca Mario Rajn.

Ravnateljica Glazbene škole Alberta Štrige Branka Špoljar istaknula je kako udaraljkaški odjel Glazbene škole ima 15-godišnju tradiciju te više od 70 učenika koji su kroz taj odjel prošli.

 ‘Ti su učenici osvojili preko 50 nagrada na raznim regionalnim i međunarodnim natjecanjima, a mogu se pohvaliti i brojnim atraktivnim nastupima kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu. Isto tako udaraljkaški odjel naše Glazbene škole jedan je od instrumentalno najopremljenijih odjela u zemlji, a šlag na torti tog uspješnog rada su upravo Večeri udaraljkaša – projekt koji doprinosi tome da Glazbena škola Alberta Štrige zauzima važno mjesto na glazbenoj karti Hrvatske‘.

Večeri udaraljkaša u Križevcima održavaju se od 24. do 27. listopada, a organizator Josip Konfic posebno je ponosan što su ove godine, osim koncerata, na programu i dvije radionice te što se VUK presjekom svih gostiju po prvi puta predstavlja završnim koncertom u Maloj dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda u Zagrebu.

‘Ovogodišnji udaraljkaški festival započinje održavanjem stručnog skupa nastavnika udaraljki iz Hrvatske te večernjim koncertom Flam-a Dua kojeg čine Luis Camacho iz Španjolske i Francesco Mazzoleni iz Italije. Petak ujutro bubnjarsku radionicu Usavršavanje bubnjarske tehnike vodi Nenad Borić, a navečer slijedi koncert pod nazivom ODISEJA 2019. koji izvodim zajedno s Komornim tamburaškim sastavom Glazbene škole, Nenadom Sinkauzom i Idom Blažičko. U subotu ujutro radionicu pod imenom Ritam-pokret-mozak-govor vodit će Maja Lončar, a večernjim koncertom predstavit će se udaraljkaški ansambl iz Slovenije, Murska Percussion Ensemble i domaće udaraljkaške snage – križevački udaraljkaši i udaraljkašice‘.

Večeri udaraljkaša u Križevcima nastale su 2011. godine s ciljem promoviranja domaće i inozemne udaraljkaške scene. Osim eminentnih solista udaraljkaša u Hrvatskoj i šire, koncertima se predstavljaju i udaraljkaški ansambli i sastavi, mladi talentirani studenti Muzičke Akademije u Zagrebu te učenici srednjih i osnovnih škola iz cijele Hrvatske i regije izvodeći klasični i popularani udaraljkaški repetoar.

 Ulaz na sve radionice i koncerte je slobodan. Organizatori 9. Večeri udaraljkaša u Križevcima su Glazbena škola Alberta Štrige i udruga P.O.I.N.T., a pokrovitelj Grad Križevci i Glazbena škola Pavla Markovca.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.