Kako zavoljeti čitanje: Pet načina kako čitanje učiniti zanimljivijim

Često se čitanje čini dosadno i teško, ali uz ovih par jednostavnih savjeta možete početi uživati u čitanju.

1. Izaberite knjigu po svojem ukusu

Često je teško čitati knjige koje nam se jednostavno ne sviđaju. U tom slučaju trebate shvatiti koje su vrste knjiga vama zanimljive za čitanje. Svatko je različit, svatko ima drugačiji ukus… netko će izabrati ljubavni roman, drugi će izabrati akciju, a treći će se odlučiti za magiju. Kad shvatite koje su knjige po vašem ukusu, čitanje će samo po sebi postati lakše.

2. Pronađite ugodno mjesto

Vrlo je važno pronaći ugodno mjesto na kojem ćete provoditi vrijeme čitajući. Nekima je krevet najbolja odluka, drugima pomisao na krevet tjera san na oči. U svakom slučaju, nemojte sami sebe tjerati na ono što vam ne odgovara jer tako pada koncentracija. Za čitanje je koncentracija vrlo važna jer se u protivnom može dogoditi da samo čitate riječi i svjesni ste toga, ali zapravo vam pročitani tekst nema nikakvoga smisla. Možda će za vas najbolje rješenje biti kauč, fotelja ili drugo udobno mjesto, uz obavezno dobru rasvjetu.

3. Pustite maštu na volju

Volite li gledati filmove? Ako je vaš odgovor „da”, onda je ovaj savjet baš za vas. Umjesto da pogledate film, pustite mašti na volju i izaberite dobru knjigu. Kako prolazite kroz carstvo riječi, u glavi smišljajte svoj film, svaku napisanu rečenicu zamislite u svojoj glavi. Ako to stalno radite, postat će vam navika i čitanje će postati prava avantura!

4. Ne postavljajte si prevelike ciljeve

Nemojte sebe odmah natjerati na čitanje neke dugačke knjige u žanru koji ne volite. Time nećete ništa dobiti, samo ćete izgubiti volju za čitanjem jer ćete stalno misliti kako je dugačak put pred vama. Stavljajte pred sebe male ciljeve i postupno ih povećavajte. Uskoro se nećete morati tjerati, nego ćete željeti čitati sve više i više.

5. Nagradite se za ostvarene ciljeve

Svi vole nešto dobiti i nečime se počastiti… pa iskoristite to! Na primjer, nakon svakih nekoliko pročitanih stranica nagradite se bombončićem ili čipsom, ovisno što više volite! Samo nemojte pri tome slučajno varati – da ne ispadne da jedete umjesto da čitate. Time ne biste nikoga prevarili osim samog sebe!

 

Vezano

Komentari su zatvoreni.