Gradonačelnik predstavio Križevce na međunarodnoj konferenciji o lokalnim energetskim projektima

Gradonačelnik Mario Rajn i zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško sudjelovali su na međunarodnoj konferenciji u Ljubljani pod nazivom „Trajnosna energija lokalno“, na kojoj se raspravljalo o energetskim projektima lokalne zajednice te pripremi za novu kohezijsku politiku. Ovom prilikom, predstavnica Europske komisije Tonka Matič je istaknula da su u budućem financijskom okviru 2021. – 2027. ciljevi politike pojednostavljeni i kombinirani u samo pet ciljeva: pametnija, zelenija i nisko ugljična, povezanija, socijalnija Europa koja je bliža građanima.

Ove ciljeve je moguće realizirati kroz projekte energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije, razvojem pametnih energetskih sustava i umrežavanjem te pohranom energije na lokalnoj razni. Na konferenciji, na koju je gradonačelnik Mario Rajn pozvan kako bi predstavio Križevce kao primjer dobre prakse, obratili su se i Wolfgang Otter iz Beča gdje u pojedinim dijelovima grada stanovnici već prodaju višak energije sami, uz pomoć novih tehnologija i Anze Wilman iz mjesta Suha u općini Kranj, govorivši o Mrežama budućnosti u ovom mjestu gdje je postavljeno skladište energije za Li-Ion tehnologiju dobivenu iz fotonaponskih panela.

Više od 100 sudionika, uz pomoć vodećih domaćih i stranih stručnjaka, raspravljalo je o mogućnosti zelene energije za projekte u zajednici, novim načinima za uključivanje građana te kako u svemu tome mogu sudjelovati uspješni gradovi i općine.

Ovime se nastavlja prepoznavanje Križevaca kao pokretača promjena u lokalnoj zajednici kada je riječ o sudjelovanju građana u projektima energetske učinkovitosti, ali i energetske uključenosti.

(foto: http://www.trajnostnaenergija.si)

Vezano

Komentari su zatvoreni.