Blagi pad nezaposlenosti u 2006. godini

Uspoređuje li se kraj prošle s 2005-om godinom, u našoj zemlji je smanjena nezaposlenost, a tako je i u Koprivničko-križevačkoj županiji, izvjestila je pročelnica križevačke Područne službe Zavoda za zapošljavanje Jadranka Čapalija:

– ‘Na području Područne službe Križevci, koju čine ispostave Koprivnica, Križevci i Đurđevac, krajem 2005. bilježimo prosječno mjesečno 8.069 evidentiranih nezaposlenih osoba, a krajem 2006. prosječno mjesečno 7.534 osobe. Dakle, radi se o smanjenju od 535 evidentiranih nezaposlenih osoba.’

Prema razini obrazovanja, najviše je nezaposlenih, njih 43%, završilo samo osnovnu školi ili čak niti nju.
– ‘To je zabrinjavajući podatak i upravo stoga slijede aktivnosti na smanjenju tog broja koji govori o nedostatnom obrazovanju nezaposlenih osoba’, kaže pročelnica Čapalija.

Kao i u cijeloj zemlji, u Koprivničko-križevačkoj županiji sve je veći udio žena na Zavodu, krajem 2006. ih je u križevačkoj Područnoj službi bilo gotovo 58%. A prema dobnoj strukturi, najviše nezaposlenih je u dobi od 20 do 24 godine, njih 17%, što nije neobično jer su to osobe koje dolaze u evidenciju Zavoda po završetku obrazovanja. No, zabrinjava podatak da odmah nakon osoba u dobi od 20 do 24 godine slijede one od 50 do 54 godine i to su svakako osobe koje se teže uključuje na tržište rada. Tih je osoba evidentirano 950 u Područnoj službi i tu se prvenstveno radi o osobama koje su kao viškovi došli u evidenciju nezaposlenih.

Iako je smanjena nezaposlenosti i poraslo zapošljavanje, zabrinjava stalno prisutan nesklad ponude i potražnje na tržištu rada, koji je, kaže Jadranka Čapalija, uvjetovan neadekvatnim obrazovanjem.
– ‘Stoga je cjeloživotno učenje, promovirano i kroz smjernice Europske unije, potreba i nužnost, kako bi se moglo govoriti o učinkovitom zapošljavanju i zadovoljstvu posloprimaca i poslodavaca.’

Za kraj, recimo da u godinu dana u evidenciju križevačke Područne službe Zavoda za zapošljavanje ulazi 5.500 osoba, a izlazi ih 6.000, od toga zbog zapošljavanja 4.000.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.