Punionica ne pokriva ni osnovne troškove, koriste ju kao parking i za štandove

Prije točno tri godine Hrvatska elektroprivreda je u Križevcima u Istarskoj ulici u trajni rad pustila ELEN punionicu za električna vozila. Grad Križevci dao je pravo služnosti za parkirna mjesta, a HEP je nabavio i ugradio punionicu vrijednu 70 tisuća kuna. Iako je križevačka među prvih dvadeset punionica koje je HEP otvorio, slabo se koristi. U 2017. godini ukupna potrošnja na punionici iznosila je 485 kWh. Za usporedbu, u istom razdoblju u Varaždinu potrošnja je bila pet puta veća i iznosila je 2465 kWh.

– Punionica na lokaciji Križevci definitivno se ne koristi dovoljno da se pokriju osnovni fiksni troškovi pogona, odnosno tarife za korištenje distribucijske mreže. No ključna je za međugradska putovanja i korisnici električnih vozila koriste je na proputovanju – kaže Domagoj Puzak iz HEP-ovog tima za e-mobilnost uz objašnjenje da su električna vozila i dalje prikladnija za regionalne i magistralne ceste nego za autoceste, na kojima se znatno više troši baterija.

– Koristi se isključivo za djelomično nadopunjavanje baterije, više tijekom dana, nego tijekom noći – kaže Puzak.

Na punionici je moguće istodobno puniti dva vozila uz vrijeme punjenja od jednog do četiri sata, ovisno o vrsti pretvarača u vozilu i o stanju baterije. Za nadopunjavanje baterije punionicu na parkiralištu kod Komunalnog poduzeća koristi i Križevčanin Kruno Đurec.

– Povremeno tamo punim, no treba puno vremena da se napuni baterija. Recimo, Tesla se puni čak šest sati, dok je punionica u Koprivnici puno jačeg kapaciteta i punjenje traje kraće – objasnio je Đurec i otkrio nam da je mjesto za punjenje u Križevcima često zauzeto.

– Ondje se parkiraju automobili koji ne koriste punionicu, a petkom kad je sajam na tom su mjestu postavljeni štandovi. To uistinu nije u redu – požalio se vlasnik električnog vozila.

Prema podacima HEP-ovog tima za e-mobilnost ukupna potrošnja u Križevcima je lani iznosila 597 kWh, dok je u Varaždinu iznosila 4012 kWh.

– Vidi se nesrazmjer u isplativosti uz naglasak kako je ipak svaka lokacija potrebna za daljnje širenje i promociju e-mobilnosti – objašnjavaju iz HEP-a. No, Križevačka je punionica u prvoj polovici 2019. godine potrošila 572 kWh i dostigla ukupnu potrošnju u prošloj godini.

– To pokazuje da je sve veći broj električnih vozila na našim cestama – zaključio je Puzak. (GPP)

Vezano

Komentari su zatvoreni.