Grad i Komunalno poduzeće nabavljaju električna vozila

Grad Križevci i Komunalno poduzeće d.o.o. Križevci uspješno su povukli sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za nabavu energetski učinkovitog vozila. I Gradu i Komunalnom poduzeću odobreno je sufinanciranje u iznosu od 58.401,60 kuna te će uz pomoć ovih sredstava biti kupljeno jedno električno vozilo za potrebe rada Grada i jedno električno vozilo za potrebe rada Komunalnog poduzeća. Ova vozila zamijenit će dosadašnja energetski neučinkovita vozila čime će se smanjiti emisija CO2.

Naime, prema podacima Energetskog instituta Hrvoje Požar, emisije CO2 u ukupnom domaćem prometu iznose oko 5,6 milijuna tona, od čega na cestovni promet otpada gotovo 3 milijuna tona. U Hrvatskoj je danas registrirano više od 2 milijuna cestovnih vozila, od čega je gotovo 1,5 milijuna osobnih automobila. Prosječna starost osobnih vozila je više od 12 godina te prosječno osobno vozilo u RH godišnje emitira oko 3 tone CO2. Za ilustraciju, hibridno vozilo godišnje emitira 1 tonu CO2, dok električna vozila uopće nemaju emisija niti zagađuju okoliš bukom.

Trenutno Gradska uprava sa svojim javnim tvrtkama i gradskim institucijama ima četiri električna vozila i dva hibrida čime se smanjuje štetan utjecaj na okoliš i doprinosi društveno odgovornom poslovanju odnosno održivom razvoju.
Ugovore o sufinanciranju nabave energetski učinkovitog vozila potpisali su u Fondu gradonačelnik Mario Rajn i direktor Komunalnog poduzeća Martin Kozjak u nazočnosti načelnice Sektora za energetsku učinkovitost Maje Rajčić koja je još jednom istaknula kako su Križevci predvodnik u svim aktivnostima koje se tiču energetske učinkovitosti.
Potpisivanju je prisustvovao i zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško te voditeljica sustava kvalitete i zaštite okoliša u Komunalnom poduzeću d.o.o. Križevci Dijana Mijač Dretar.

Vezano

Komentari su zatvoreni.