Završna konferencija projekta Uključivanje starijeg stanovništva u kulturni život križevačkog kraja

Kulturno umjetničko društvo „Prigorje” održalo je u utorak 24. srpnja završnu konferenciju projekta „Uključivanje starijeg stanovništva u kulturni život križevačkoga kraja”. Završetak je to jednogodišnjega projekta Ministarstva kulture koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda sa 214.978,50 kuna, a kojemu je cilj bio da se starijim osobama u gradu i okolici ponude kulturni sadržaji u kojima mogu aktivno sudjelovati te da ih se potakne na kreativno izražavanje i prenošenje svojih znanja o kulturnoj baštini mlađim generacijama.

S obzirom da je Grad Križevci partner na projektu, pročelnik Sandro Novosel izrazio je zadovoljstvo realizacijom projekta te zahvalio svima koji su sudjelovali u projektu. Izrazio je nadu da će se ovaj projekt održati i nastaviti te istaknuo da je Grad na raspolaganja članovima KUD-a i ovakvim projektima koji doprinose razvitku i bogatstvu tradicije i kulture.

Konferenciji je prisustvovao i saborski zastupnik Branko Hrg koji je također uputio čestitke KUD-u te izrazio želju i nadu kako će se naći i dalje načina da se ovakvi projekti podupru i realiziraju.

Zatim je voditeljica projekta i predsjednica KUD-a „Prigorje” Martina Zrno predstavila aktivnosti koje su odrađene tijekom projekta: radionice pučkog pjevanja i sviranja na tradicionalnim instrumentima, radionice plesa i običaja, nastupe, priredbe i manifestacije u kojima je KUD sudjelovao, posjete staračkome domu i dječjim vrtićima, prikupljanje i rekonstrukciju narodnih nošnji te izradu i objavu kataloga „Narodne nošenje Križevačkoga prigorja”. Zahvalila je svim sudionicima koji su u projektu dali sve od sebe da se ostvari i više od onoga što je planirano na početku projekta. Izdvojila je i uspješnu suradnju s Osnovnom školom Ljudevita Modeca, koja je rezultirala dvjema školskim priredbama u stilu etnobaštine.

Sa stručnog aspekta prisutnima se obratio Ivan Vinković, umjetnički voditelj društva i autor teksta kataloga, koji je opisao što je sve otkriveno o nošnjama i običajima dvaju lokacija u križevačkoj okolici, župi Glogovnica i selu Veliki Raven. Istaknuo je važnost svih kazivača i kazivačica koji su im ukazali povjerenje, ispričali sve čega se sjećaju, ustupili dijelove nošnje kako bi se na temelju njih napravile replike ili čak poklonili ruho kako bi ga KUD rabio i na svojim nastupima pokazivao javnosti. Također je izrazio nadu da je ovo tek početak istraživanja baštine križevačkoga kraja istaknuvši kako je još mnogo sela čije običaje i nošnje tek treba otkriti.

Svoje dojmove o radu na projektu prenijela je i Martina Valec Rebić, suradnica za vidljivost i urednica kataloga. Izrazila je zadovoljstvo što je sudjelovala na projektu koji je otkrio toliko bogatstvo baštine križevačkoga kraja i koji je rezultirao katalogom u kojemu se prvi put pregledno i bogato ilustrirano donosi opis nošnji križevačkih sela.

Na kraju su kazivačima i ostalim sudionicima projekta podijeljene zahvalnice i katalozi te je KUD izveo splet pjesama i plesova iz križevačkoga kraja.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.