Hrvatski dokumentarci “Srbenka” i “Gazda” dobri za HBO i CSF, ali ne i za HRT

Producentica Vanja Jambrović iz produkcijske kuće Restart nedavno je na svom Facebook profilu objavila sljedeći status: “Upravo mi je stigao mail da HRT odbija otkupiti i prikazati ‘Srbenku’. Petnaest nagrada na međunarodnim filmskim festivalima, uključujući Srce Sarajeva plus tri međunarodne nagrade u razvoju projekta, državna nagrada Vladimir Nazor za najbolje filmsko ostvarenje u 2018. godini – sve to je nebitno i nevažno za povjerenstvo HRT-a. Dovoljno dobri za HBO, nedovoljno dobri za HRT.”

Naime, Jambrović se osvrnula na činjenicu da je HBO nagrađivani dokumentarni film “Srbenka” Nebojše Slijepčevića otkupio za prikazivanje, dok HRT to odbija učiniti. Isto povjerenstvo HRT-a je, kako javljaju mediji, odbilo otkupiti i dokumentarni film Darija Juričana “Gazda: početak”, prvi u nizu filmova istog naziva, a koji se bavi poslovnim usponom Ivice Todorića. Kako je prenio Index, na HRT-u se pravdaju da oba filma traju predugo i time im se ne uklapaju u programsku shemu, no taj odgovor je na društvenim mrežama, a i na spomenutom portalu, naišao na dosta skeptične reakcije.

I dok javna televizija u dobroj mjeri financirana novcem poreznih obveznika odbija otkupiti i prikazati filmove koji istražuju problematike ubojstva Aleksandre Zec, kao i ispitivanje načina na koji je poslovao Ivica Todorić, križevačka publika oba je filma imala prilike u skoroj prošlosti besplatno pogledati u sklopu Culture Shock Festivala.

Podsjećamo, posljednje tri godine u nizu festival se otvara besplatnom projekcijom. Prvo smo 2017. gledali film Gazda,  godinu potom smo kao drugi festivalski event gledali film istog naziva, no u tom slučaju tema je bio Miroslav Kutle, da bismo ovogodišnji, 15. Culture Shock, otvorili projekcijom Srbenke u Kinu Kalnik. Zahvaljujući festivalu koji je već godinama jedan od glavnih aduta kulturne scene našeg grada, Križevčanke i Križevčani jedni su od rijetkih u Hrvatskoj koji su imali privilegiju pogledati ove filmove koji su zatresli filmsku scenu Lijepe naše. I to neovisno plaćaju li redovito RTV pristojbu.

Vezano

Komentari su zatvoreni.