Više od 130 Križevčana doznalo tko je i kakav je Gazda, autori oduševljeni prijemom

Više od 130 građana Križevaca sinoć je prisustvovalo regionalnoj premijeri dokumentarnog filma Gazda, redatelja Darija Juričana, u Klubu kulture, kojim je započeo 13. Culture Shock Festival. Šokantna tematika filma, o nastajanju i stvaranju bogatstva jednog poduzetnika uz (ne)malu pomoć lokalnih i državnih struktura, publici je uspjela dočarati u kakvoj zemlji živimo. Priča u 80 minuta prikazuje, prema autorima ključne trenutke stvaranja koncerna Agrokor i načine kako je njegov vlasnik, ‘Gazda’, povećavao kapital i osvajao tržišta, uz upozorenje da to i nije uvijek išlo legalnim putem.

Nakon projekcije uslijedio je i podjednako važan osvrt autora – uz Juričana bio je i autor knjige nastale paralelno s filmom, Saša Paparella – koji su u raspoloženom razgovoru više od jedan sat objašnjavali s čime su sve sretali istražujući temu o Agrokoru, odgovarali i na pitanja gledatelja, naglasivši da ovo i nije film samo o Ivici Todoriću, nego i o poslovnom modelu s državom, a koji je prisutan i danas.

Jedna od važnih poruka filma Gazda, naveli su, jest i što pokusava prikazati da je većina javnosti u strahu od svemoći glavnog lika pa se boji i propitkivati informacije o njegovoj korporaciji i kompanijama. Obzirom i na to da se posljednjih mjeseci otkriva kako je koncern u problemima zbog sve težeg održavanja svojih financijskih obveza, Juričan i Paparella vjeruju da su i oni filmom dali doprinos otkrivanju istine o najbogatijem Hrvatu, koji ispada i filantrop, no koji je sve činio u svom interesu, toliko da i zemlju donekle drži u šaci.

Film Gazda bit će uskoro emitiran i na nekoliko kablovskih televizija, ali kako doznajemo od autora, neće biti prikazivan u okolnim gradovima, pa je tim značajnije što ga je posredstvom udruga P.O.I.N.T. i K.V.A.R.K. vidjela križevačka publika. Juričan i Paparella istakli su da im je nastup na Culture Shocku i prijem u Križevcima bio jedno od boljih gostovanja, te da im je posebno drago što su gledatelji upili poantu njihova Gazde.

Nekoliko primjeraka knjige Gazda – najnovije, treće izdanje, bit će donirano i križevačkoj Gradskoj knjižnici Franjo Marković.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.