Projektom Pozdrav Županija osigurala 8,2 milijuna kuna za poboljšanje primarne zdravstvene zaštite

U prostorijama Koprivničko-križevačke županije danas, u četvrtak 23. svibnja, održana je  završna konferencija projekta POZDRAV – Poboljšanje primarne zdravstvene zaštite u Koprivničko-križevačkoj županiji. U ime Županije, nositelja ovog važnog projekta, kojim se putem ulaganja u opremu i infrastrukturu u sedam općina na području županije osigurala još veća kvaliteta usluga primarne zdravstvene zaštite, sudionicima konferencije se obratio župan Darko Koren istaknuvši kako se Županija kroz realizaciju brojnih projekata nalazi u razdoblju povećanih investicija u zdravstveni sektor. Svi oni, naglasio je župan, imaju jedan cilj, a to je još značajnije podizanje kvalitete i unaprjeđenje zdravstvene usluge na svim područjima županije.

Ovaj projekt osim materijalne i organizacijske vrijednosti, ima velik simbolički značaj jer ukazuje na činjenicu da punu pažnju posvećujemo i našim malim sredinama te dislociranim prostorima, koji su često zbog raznih organizacijskih i tehničkih okolnosti u slabijoj poziciji pružanja zdravstvenih usluga. Željeli smo intervenirati poboljšanjem materijalnih uvjeta i potrudili smo se opremiti i obnoviti liječničke ordinacije kako bi stanovnicima pružili bolju i bržu uslugu.  Ovo je dodana vrijednost jer ordinacije koje djeluju u ruralnim područjima od posebnog su značaja za lokalno stanovništvo s obzirom da je sada njihovim funkcioniranjem osigurana adekvatna primarna zdravstvena zaštita u mjestu boravka. Zahvala svima koji su sudjelovali u projektu kojim smo pokazali da se u složenim uvjetima u kojima se nalazi zdravstveni sustav, dobro nosimo s izazovima na dobrobit svih stanovnika naše županije“, naglasio je župan te dodao kako vjeruje da će se ubrzo pokrenuti još sličnih projekata.

Uz Koprivničko-križevačku županiji i PORA-u Regionalnu razvojnu agenciju Koprivničko-križevačke županije koja je pomogla u pripremi dokumentacije i pisanju projekta, partner je Dom zdravlja Koprivničko-križevačke županije, u čije ime se prisutnima obratila ravnateljica Marija Krajina. Ravnateljica je zahvalila Županiji i svim suradnicima te istaknula kako je u projektu vrijednosti 8,2 milijuna kuna, osigurano čak 6,7 milijuna kuna bespovratnih sredstva (kroz Operativni program: „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020“ Europski fond za regionalni razvoj), dok vrijednost nabavljene opreme iznosi oko četiri milijuna kuna.

Možemo biti zadovoljni i ponosni, sve što smo planirali uspjeli smo i realizirati. Na početku projekta smo utvrdili potrebe svih zdravstvenih službi u Domu zdravlja te potrebe liječnika u koncesiji, javili ih se 16 u naše tri ispostave. Nabavili smo sve potrebno, opremu za dentalnu medicinu i ginekologiju, ultrazvuk te opremu za fizikalnu medicinu i ostalu medicinsko-tehničku opremu. Uz to smo proveli adaptaciju vanjskih ordinacija u sedam općina  te najvažnije, ispunili smo naš cilj, a to je povećanje kvalitete pružanja usluge primarne zdravstvene zaštite u ruralnim područjima čime će se smanjiti upućivanje na sekundarnu zdravstvenu obradu u bolnice“, dodala je ravnateljica Krajina.

O rezultatima poboljšanja uvjeta pružanja usluga primarne zdravstvene zaštite u Domu zdravlja Koprivničko-križevačke županije, čime su posebno obuhvaćene ordinacije u Kloštru Podravskom, Drnju, Hlebinama, Svetom Ivanu Žabnu, Virju, Ždali i Podravskim Sesvetama, prisutne je izvijestio voditelj projekta Vladimir Šadek koji je zahvalio svima koji su doprinijeli u realizaciji projekta.  Na konferenciji su uz župana bili prisutni i zamjenik župana Ratimir Ljubić, predsjednik Županijske skupštine Željo Pintar, županijske pročelnice, ravnateljica PORA-e Melita Birčić, ravnatelj Opće bolnice Dr. Tomislav Bardek Mato Devčić te članovi projektnog tima i ostali suradnici.

Vezano

Komentari su zatvoreni.