Uz pokroviteljstvo Županije, u Cvetkovcu predstavljene stare hrvatske sorte voćki

U Društvenom domu u Cvetkovcu u petak, 14. rujna održana je prezentacija i promocija starih hrvatskih sorti voćki u organizaciji i uz pokroviteljstvo Koprivničko-križevačke županije, OPG-a Horvatić i Općine Rasinja.

Program je započeo uz nastup zbora Udruge umirovljenika Matica Općine Rasinja, a zatim je brojne okupljene pozdravio domaćin Pavao Kovačić, koji zajedno sa Zdenkom Horvatić brine o preko 2000 sorti voća, od čega čak 700 sorti jabuka, 250 sorti krušaka, 81 sortu trešanja, 80 sorti marelica te ostalog voća.

Načelnik Općine Rasinja Danimir Kolman pohvalio je Kovačića na ljubavi prema voćarstvu i predanosti sakupljanju starih vrsta voćki, dodavši kako je to velik potencijal za Općinu jer stalno dolaze posjetitelji iz cijele Hrvatske i inozemstva. Također je zahvalio Županiji na pokroviteljstvu i doprinosu razvoju voćarstva, naglasivši kako je ovakva suradnja pravi put za budućnost.

Pozdrave sudionicima i predavačima uputio je i župan Darko Koren, koji je podsjetio na dugogodišnju podršku Županije ovom projektu i suradnju s Kovačićem koji je ostvario izniman uspjeh u prikupljanju starih sorti voćki.

Poljoprivreda je grana gospodarstva koja je izuzetno zahtjevna, ali i koja nevjerojatno napreduje u svim segmentima. Svatko tko se ozbiljno želi baviti poljoprivrednom i biti konkurentan, mora uključiti znanost, čemu idu u prilog i ova današnja predavanja, no OPG Horvatić također je primjer očuvanja tradicijskih vrijednosti u voćarstvu koje imaju svoje mjesto i značaj.“, naglasio je župan, zahvalivši Općini Rasinja na suradnji i dodavši kako će Županije i nadalje podržavati i promovirati ovakve projekte.

Prezentaciji su prisustvovali i zamjenik župana Darko Sobota, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije Josip Krajičković, direktor Sektora razvoja poljoprivrede Podravke dr.sc. Zdravko Matotan, predstavnici HGK Županijske komore Koprivnica te brojni ostali gosti.

Nakon uvodnih riječi na rasporedu su bila predavanja te je tako o očuvanju tradicionalnih i autohtonih sorti voćnih vrsta u Republici Hrvatskoj govorio dipl.ing.agr Danijel Čiček iz Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo, o očuvanju starih sorti govorila je prof.dr.sc. Martina Skenderović Babojelić iz Agronomskog fakulteta Zagreb, a temu „Otpornosti starih sorti jabuka na plijesan“ predstavili su  doc.dr.sc. Ante Lončarić i doc.dr.sc. Bojan Šarkanj iz Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek. „Mogućnost subvencioniranja starih sorti kroz IAKS mjera Ruralnog razvoja“ prezentirala je mr.sc. Željkica Oštkapa-Međurečan iz Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe, a okupljeni su pozvani i na 20. Dane voća Koprivničko-križevačke županije koji će se održati 28. i 29. rujna u Đurđevcu.

Po završetku predavanja, krenulo se u obilazak OPG-a Horvatić i razgledavanje impresivne zbirke starinskih sorti voćki, među kojima su prednjačile jabuke, a gosti su ih tom prilikom mogli i degustirati te doznati osnovne informacije kako se o njima ispravno brinuti.

Vezano

Komentari su zatvoreni.