15. izdanje Culture Shocka privuklo je gotovo 1000 posjetitelja u 36 festivalskih dana

Dvadeset i druga po redu pub inKVIZicija stavila je zastor na uspješno održano 15. izdanje Culture Shock Festivala, jedinstvenog kulturnog i edukacijskog festivala na području Grada Križevaca, ali i šire. Festival su financijski podržali Ministarstvo kulture i Grad Križevci te lokalni sponzori.

Jubilarno izdanje bilo je prvo organizirano samostalno od strane Udruge P.O.I.N.T., a posjetitelji su mogli uživati u vrlo sadržajnih 36 festivalskih dana. Nažalost, nekoliko je festivalskih događanja zbog više sile moralo biti otkazano, no konačno brojka od 19 održanih događanja je i više nego korektna. Prijatelji festivala ove godine bili su Gradska knjižnica „Franjo Marković” Križevci i Pučko otvoreno učilište Križevci.

„Ovogodišnje festivalsko izdanje predstavljalo je svojevrsni zaokret jer smo se okrenuli prema čak osam alternativnih lokacija na kojima smo upriličili programe, ali publika je na to vrlo dobro reagirala, tako da smo zadovoljni odrađenim“, rekao nam je Nikola Ostojčić, direktor festivala.

Što se posjete tiče, festival je privukao gotovo 1000 posjetitelja, a najviše na monodrami Na rubu pameti, koji je maestralno izveo doajen hrvatskog kazališta – Dragan Despot. Projekcijom dokumentarnog filma Srbenka barem se nakratko revitaliziralo kultno križevačko kino, za stand-up show Prosti faktori Marka Dejanovića tražilo se mjesto više, dok su u glazbenom dijelu festivala priliku dobili manje afirmirani, mladi izvođači, ali koji će u narednim godinama itekako pronaći svoje mjesto pod glazbenim nebom. U skladu s ovogodišnjom programskom odrednicom da se prednost da mladim i lokalnim izvođačima, zanimanje je pobudio i plesni performans Križevčanke Ane Jelušić.

Niz znanstvenih tribina realiziran je u suradnji s Povijesnim društvom Križevci i Zavodom za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU Koprivničko-križevačke županije u Križevcima. Solidan interes iskazan je za radionice o dizajnu, poslovanju na Instagramu i povijesti matematike, a posebno dobar odaziv na radionicu crtanja stripova dao je signal organizatorima iz Udruge P.O.I.N.T. da vrijedi organizirati poseban program na tu temu.

Za kraj istaknimo i kako su jedni od vrhunaca festivala, barem što se posjete tiče, bile dvije likovne izložbe održane u prostoru Gradske knjižnice Franjo Marković. Priliku za predstavljanje svojih radova dobili su mladi lokalni umjetnici – Irma Vargić i Matija Palčić – a odaziv publike najbolji je dokaz njihovog rada i svojevrsna najava kako im ovo neće biti posljednje gostovanje na Culture Shocku.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.