Županije od iduće godine preuzimaju poslove ureda državne uprave

Foto: Ministarstvo uprave

U Ministarstvu uprave u srijedu, 17. travnja održan je sastanak ministra uprave Lovre Kuščevića sa županima i predstavnicima županija na temu reformske mjere povjeravanje poslova ureda državne uprave županijama. Radi se o više od 200 različitih poslova koje su do sada obavljali uredi državne uprave – od otvaranja obrta i kategorizacije apartmana do braniteljskih pitanja i procjene vrijednosti nekretnina, a s obzirom na poštivanje načela supsidijarnosti, ove će usluge biti najbliže građanima i, što je najvažnije, sukladne njihovim potrebama koje regionalna samouprava najbolje poznaje. Sastanku je prisustvovao zamjenik župana Ratimir Ljubić sa suradnicima.

Zakon o sustavu javne uprave doprinijet će ostvarenju dva cilja, a to su podizanje kvalitete i učinkovitosti javne uprave te decentralizacije. Na ovaj način prenosimo poslove koje danas obavljaju uredi državne uprave na jedinice regionalne samouprave odnosno na naše županije“, kazao je ministar Kuščević.

Ministar je još istaknuo kako je riječ o velikom poslu i važnoj reformskoj mjeri jer se županije trebaju pripremiti za preuzimanje svih poslova i službenika, zatim napraviti svoje nove pravilnike i surađivati sa resornim tijelima. Iz tog razloga sastanak je bio zamišljen kao priprema župana za tehničke stvari, kao što su preuzimanja sredstava, predmeta i djelatnika, kako bi od 1. siječnja 2020. godine cijeli sustav funkcionirao.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk izrazio je zadovoljstvo inicijativom za koju se zalaže i Hrvatska zajednica županija te je dodao kako je dosadašnja praksa pokazala kako županije racionalno odrade preuzete poslove.

Sastanku je prisustvovala i direktorica Centra izvrsnosti Vijeća Europe Alina Tatarenko naglasivši kako je ministar Kuščević prilikom posjeta Strasbourgu predstavio navedenu mjeru i plan decentralizacije te je izrazila podršku ovoj reformi.

Vezano

Komentari su zatvoreni.