Svečanom sjednicom i dodjelom javnih priznanja proslavljen 767. rođendan grada

U Velikoj dvorani Hrvatskoga doma u srijedu, 24. travnja 2019. godine povodom Dana grada Križevaca održana je svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Križevaca te su dodijeljena javna priznanja zaslužnim građanima.


Najdragocjeniji resurs koji ovaj grad ima su ljudi, ljudi koji ovdje žive, rade, grade i stvaraju budućnost, svoju, ali i za generacije koje trebaju doći. Prilika koju ste pružili novim, mladim ljudima prije dvije godine, neće biti iznevjerena upravo kroz politiku koju zagovaramo. To je ravnomjeran razvoj Križevaca, a pod time mislim na svih naših 60 naselja, kako na naše urbane sredine tako i naše ruralne sredine,“ kazao je predsjednik Gradskog vijeća.

Gradonačelnik Mario Rajn ukratko se osvrnuo na proteklu godinu istaknuvši kako se ovogodišnji rođendan slavi u naprednijim i boljim Križevcima što dokazuju dobivene nagrade i priznanja. Nabrojao je kako je, između ostalog, u proteklih godinu dana mladim obiteljima olakšan ulazak u život, jednako se ulagalo u grad i u selo, poboljšani su standardi u osnovnim školama i gradskom vrtiću, osigurana je besplatna školska prehrana za 617 učenika, zaposlen je i još jedan logoped, a posebno je istaknuo stjecanje statusa „Grad Križevci – prijatelj djece“.

Sadašnja gradska uprava djeluje na dvije osnovne premise – zadržavanje tradicije, ali i sanjanje novih ideja koje se našim djelovanjem pretvaraju u stvarnost. Snove i ideje nitko nam nema pravo oduzeti, oni će biti ostvareni, svim izazovima i preprekama unatoč. Želim se s ovog mjesta zahvaliti svima koji pridonose našem razvoju, ponajprije građanima zbog kojih smo ovdje, zahvaljujem se vijećnicama i vijećnicima Gradskog vijeća, saborskim zastupnicima, svim javnim poduzećima i ustanovama te suradnicima na njihovom trudu i rezultatima, sve u korist boljitka grada i građana. Želim se zahvaliti i gospodarskom sektoru na iznimnom doprinosu razvoju Grada te ujedno pozvati na nastavak kvalitetne suradnje i praćenje promjena u zajednici,“ naglasio je gradonačelnik.


Ispred okupljenih gradonačelnika i načelnika obratio se gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak koji je posebno istaknuo činjenicu da su ova dva grada, Mursko Središće i Križevci istovremeno stekli status grada prijatelja djece te je čestitao gradonačelniku Rajnu na svemu ostvarenom u proteklih godinu dana.

Čestitkama se pridružio i župan Darko Koren koji je istaknuo: „Drago mi je čuti sve ovo pozitivno, da budemo u zajedništvu i doprinesemo da grad napreduje i razvija se. Križevci imaju perspektivu i potencijal, grad su znanja, obrazovanja, prosvjete. Na tim temeljima moraju se i dalje razvijati. Križevci su i grad poduzetništva, mnogih društvenih zbivanja, vatrogastva, sporta.”

Angažman oko najvećeg projekta u Križevcima, Aglomeracije, pohvalio je zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić naglasivši još jednom kako je riječ o jako važnom projektu koji će poboljšati život svih građana Križevaca: „U svoje osobno ime i u ime Hrvatskih voda stavljam vam se na raspolaganje.“
U ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske obratio se zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Darko Sobota: „Ovo je grad povijesti i bogate tradicije koji je ostvario godinama svoj san i vjerujem u njegov daljnji razvoj.”

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Damir Felak kazao je da je puno generacija radilo i stvaralo u ovom gradu svetog Marka Križevčanina te da se puno učinilo da Križevci budu što bolje mjesto za život: „Križevci su specifični jer gotovo polovina stanovništva živi u naseljima oko grada, treba puno znanja i umijeća da se zadovolje potrebe stanovnika.”

U ime Predsjednice Republike Hrvatske obratio se njen izaslanih Branko Hrg naglasivši: „Svi mi koji smo u profesionalno u politici dobivamo za to plaću i naš je posao raditi na stvaranju boljih uvjeta za život. Ovaj grad ima prekrasne ljude. Grad je dobio status Grada prijatelja djece. Ovaj grad ima veliku sportsku obitelj i ovaj grad će imati toliko željenu atletsku stazu.

Na kraju svečanosti dodijeljena su zahvalnice gradonačelnika, priznanja, plakete te nagrada za životno djelo. Nagrada za životno djelo dodijeljena je Stjepanu Jembreku za iznimni doprinos razvoju radioamaterizma, digitalnih komunikacija i digitalnih mreža u Križevcima te predanom radu u planinarskom društvu “Kalnik” osobito na markiranju i čišćenju planinarskih staza.

Plakete Grada Križevaca dodijeljene su Nogometnom klubu Radnik Križevci uz 110. obljetnicu djelovanja na razvoju sporta u Križevcima, a napose radu s djecom i mladima, Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Sveta Helena i Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Glogovnica uz 80. obljetnicu uspješnog i kontinuiranog rada na promicanju dobrovoljnog vatrogastva.

Priznanje Grada primili su Danijela Jobač za predan i nesebičan volonterski rad u Zajednici tehničke kulture Križevci s djecom i mladima, Josip Petrlić za svestrani literarni i kulturno-umjetnički rad te promociju Križevaca i križevačkog kraja diljem Hrvatske, Dobrovoljno vatrogasno društvo Apatovec uz 70. obljetnicu uspješnog i kontinuiranog rada na promicanju dobrovoljnog vatrogastva te Kulturno umjetničko društvo Prigorje za postignute višegodišnje uzorne uspjehe u radu kao i za iznimna postignuća u 2018. godini.

Zahvalnice gradonačelnika dodijeljene su monsinjoru Nikoli Kekiću, umirovljenom vladiki Križevačke eparhije za njegov doprinos pastoralnom i društveno-kulturnom djelovanju u Križevcima i Križevačkoj biskupiji, Antoniju Kossiju za postignute rezultate u vatrogastvu i promicanje križevačkog vatrogastva, Mariji Prodan za najviše uspjehe u radu i doprinos integraciji djece s teškoćama u razvoju u zajednicu te doktoru Anti Kamenjaševiću za njegov dugogodišnji rad i uspješno liječenje najmlađih Križevčanina.

U ime nagrađenih obratio se predsjednik Nogometnog kluba „Radnik-Križevci“ Darko Jambreković te zahvalio na uručenim nagradama kao i svima koji su ih nominirali: „Ova priznanja pokazuju kako Križevci imaju bogat život koji grad podupire i njeguje.“ U glazbenom dijelu programa nastupila je sopranistica Ana Fortuna uz pratnju profesorice Dunje Bičanić Todorović.

Napomenimo još da je sjednicu otvorio predsjednik Gradskog vijeća Grada Križevaca Marko Katanović uputivši pozdrave izaslaniku Predsjednice Republike Hrvatske Branku Hrgu, izaslaniku predsjednika Hrvatskog sabora Damiru Felaku, izaslaniku predsjednika Vlade Republike Hrvatske Darku Soboti, saborskoj zastupnici Sonji Čikotić, saborskoj zastupnici Ljubici Lukačić, saborskoj zastupnici Anki Mrak Taritaš, saborskom zastupniku Željku Lackoviću, saborskom zastupniku Josipu Križaniću, saborskom zastupniku Gordanu Marasu, saborskom zastupniku Marku Sladoljevu, izaslaniku ministra poljoprivrede i dopredsjednika Vlade Tugomiru Majdaku, zamjeniku generalnog direktora Hrvatskih voda Davoru Vukmiriću, predstojniku Ureda državne uprave Koprivničko-križevačke županije Tihomiru Kvakariću, mons. Milanu Stipiću, apostolskom upravitelju Križevačke eparhije, Liviju Marijanu, đakonu i kancelaru Križevačke eparhije, predsjedniku Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije Željku Pintaru, potpredsjednici Županijske skupštine Zagrebačke županije i načelnici općine Gradec Ljubici Ambrušec, županu Koprivničko-križevačke županije Darku Korenu, zamjenici župana Bjelovarsko-bilogorske županije Bojani Hribljan, zamjeniku župana Virovitičko-podravske županije Mariju Klementu, zamjeniku župana Koprivničko-križevačke županije Ratimiru Ljubiću, gradonačelnici Varaždinski Toplica Dragici Ratković, gradonačelnici Zlatara Jasenki Auguštan-Pentek, gradonačelniku Bjelovara Dariju Hrebaku, gradonačelniku Đurđevca Hrvoju Jančiju, gradonačelniku Ludbrega Dubravku Biliću, gradonačelniku Koprivnice Mišelu Jakšiću, gradonačelniku Murskog Središća Draženu Srpaku, gradonačelniku Novog Marofa Siniši Jenkaču, gradonačelnika Vrbovca Denisu Kralju, izaslaniku gradonačelnika Grada Zagreba Tomislavu Raiću, zamjeniku gradonačelnika Dugog Sela Nikoli Tomincu, zamjeniku gradonačelnice Malog Lošinja Anti Nediću, te gradonačelniku prijateljskog grada Novske Marinu Piletiću, predsjedniku Gradskog vijeća Grada Paga Domagoju Vičeviću, zamjeniku gradonačelnika Nagyatada Laszlu Ludasu, pomoćniku načelnika Općine Čitluk Marku Klemi i tajniku Mariju Roziću te načelnicima, počasnim građanima, gospodarstvenicima, poduzetnicima, laureatima i brojnim drugim gostima.

 

Vezano

Komentari su zatvoreni.