Povodom Dana grada otvorena izložba bisti znamenitih Križevčana

Povodom Dana grada Križevaca u Likovnoj galeriji Gradskog muzeja Križevci otvorena je izložba bista znamenitih Križevčana pod nazivom „Grad to ste vi“ akademskog kipara Križevčanina Igora Brkića.

Na otvorenju izložbe okupljene je pozdravila vršiteljica dužnosti ravnateljice Gradsko muzeja Križevci Lana Okroša Rožić nakon čega se suradnik na izložbi dr.sc. Tomislav Bogdanović osvrnuo na suradnju s ak. kiparom Igorom Brkićem i nastankom ove izložbe. Naglasio je kako je izložba namijenjena svim Križevčanima koji vole povijest i koji žele nešto naučiti o ovim „velikim ličnostima koje su hodale po našem gradu i kakav su doseg napravile“.

Umjetnički aspekt izložbe predstavio je profesor Zoran Homen naglasivši kako je riječ o edukativnoj izložbi koja educira građane o znamenitim Križevčanima i kako je Igor Brkić jedini kipar u Križevcima. Dodao je kako je kiparstvo težak posao te pohvalio i čestitao autoru.

Sam akademski kipar Igor Brkić naglasio je kako je ovom izložbom htio ostaviti jedan trag da „naši najmlađi sugrađani znaju da su po Križevcima hodale svjetske face.“

Izložbu je otvorenom proglasio zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško naglasivši kako su Križevci do sada premalo pozornosti poklanjali znamenitim Križevčanima, no kako će se i ovom izložbom, ali i muralom koji se ovih dana radi u centru grada, ova situacija promijeniti.

Na izložbi su tako predstavljeni Ivan Zakmardi Dijankovečki, Nina Vavra, Fran Gundrum Oriovčanin, Franjo Marković, Alberto Ognjan Štriga, Milena Šugh-Štefanac, Julije Drohobeczky, Ljudevit Farkaš Vukotinović, Dragutin Karlo Novak i Marcel pl. Kiepach, a svi posjetitelji mogu razgledati izložbu do 27. travnja.

Izložba je sufinancirana od strane Ministarstva kulture, Koprivničko-križevačke županije i Grada Križevaca.

Vezano

Komentari su zatvoreni.