Mateo Kovačić osvojio drugu nagradu na državnom natjecanju iz matematike, pozvan na Hrvatsku matematičku olimpijadu

Od 28. do 30. ožujka u Poreču je održano 60. Državno natjecanje iz matematike za učenike osnovnih i srednjih škola, na koje je pozvano ukupno 262 učenika, od čega 90 iz osnovne škole i 96 iz srednje škola – varijanta A te 76 iz srednje škole – varijanta B. Među njima su se u varijanti A natjecala tri učenika Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga iz Križevaca – učenici 3. razreda Mateo Kovačić i Dominik Juršić te učenik 4. razreda Marin Meštrović, sva trojica pod mentorstvom prof. Ratka Viška.

Najbolji rezultat od Križevčana je postigao Mateo Kovačić osvojivši 2. nagradu, dok su Dominik Juršić i Marin Meštrović osvojili 17. mjesta. Kovačić je zbog visokog rezultata pozvan na Hrvatsku matematičku olimpijadu, koja se održava 18., 19. i 29. travnja, a prvenstveno je namijenjena odabiru ekipa za Međunarodnu matematičku olimpijadu (IMO) i Srednjoeuropsku matematičku olimpijadu (MEMO).

– Zadaci su, kao i na svakom državnom natjecanju, bili zahtjevni, ali ja sam vrlo zadovoljan svojim plasmanom, izjavio je mladi matematičar Kovačić za Križevci.info, istaknuvši da je zaljubljenik u matematiku otkako je krenuo u osnovnu školu pa zadatke rješava i za natjecanja se priprema tijekom cijelog školovanja.

– Želim zahvaliti učiteljici Ivki Kajganić koja je zaslužna za moje matematičke početke. U višim razredima također sam puno naučio i radio s profesorom Goranom Ljaljićem, no prije njega, u 5. razredu sam učio od profesora Marijana Garca, ali najveći napredak je ipak od kako sam krenuo u gimnaziju gdje me za natjecanja priprema profesor Ratko Višak, zahvalio je Mateo redom svojim učiteljima i nastavnicima matematike.

Pozvani učenici i učenice na Hrvatsku matematičku olimpijadu: Šimun Dropuljić, Matej Vojvodić, Lovre Mahečić, Patrick Pavić, Bernard Inkret, Lovro Vladić, Nora Ivić, Andrej Čizmarević, Vedran Cifrek, Gabrijel Radovčić, Jakov Ljubičić, Ivan Vojvodić, Krešimir Nežmah, Matej Ljubičić, Mateo Kovačić, David Mikulčić, Martin Josip Kocijan, Maja Drmač, Luka Bulić Bračulj, Noel Lakić, Andrija Tomorad, Filip Vinković, Jakov Cigrovski, Goran Ivankvić, Daniel Širola, Luka Milačić, Luka Kraljević, Krunoslav Ivanović, Marin Varivoda, Ilja Uzelac Bujišić. Voditelji ekipa: Ivan Krijan, Borna Vukorepa, Ivan Kokan, Matko Ljulj, Mea Bombardelli.

 

Vezano

Komentari su zatvoreni.