Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1238

Tema Krugova br. 1238 (foto R.Matić)
Tema Krugova br. 1238 (foto R.Matić)

 

Na 15. Culture Shock Festivalu 21. ožujka u Gradskoj knjižnici u Križevcima imali smo prilike sudjelovati na tribini Razotkrivanje prapovijesnih tajni: interdisciplinarni pristup u bioarheologiji koju su održali dr. sc. Mario Novak i prof. dr. sc. Ivor Janković. Slušamo snimku prvih dvadesetak minuta izlaganja Ivora Jankovića.

Novi naslovi u Gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Annette, velika dlakava baka Johna S. McFarlanda, knjiga za mlade je Odd i mrazni divovi Neila Gaimana, na odjelu beletristike Vrijeme lala Dragana Pavelića, a na stručno-znanstvenom odjelu Ljudi, stranke, događaji [Prizori iz hrvatska političke povijesti 20. stoljeća] Zlatka Matijevića. Najavljujemo stand-up komediju za djecu koja počinje još za vrijeme ove emisije u Multimedijskoj dvorani knjižnice. Saznajemo i što je Akcija 60+.

U Vijestima Krugova saznajemo o novom bioarheološkom nalazu u Splitu, kako muzeji približavaju umjetnost slijepim i slabovidnim osobama, da je otvoren Hemingwayev centar na Kubi, o radionicama za mlade koje će se održavati u sklopu Močvarnog laboratorija u Klubu kulture u Križevcima, te objavljujemo ovotjedni program 15. Culture Shocka u Križevcima.

Na današnji datum rođeni su Francesco Maria Grimaldi, Giacomo Casanova, Émile Zola, Clément Ader, Walter Percy Chrysler, Antun Dobronić, Grga Novak, Janko Jambrišak, Max Ernst i Alec Guinness. Otvoren je željeznički tunel ispod Alpa, u Los Angelesu otvoreno prvo kino, Charlie Chaplin vratio se “na trenutak” u SAD, proglašen je Svjetski dan autizma i Međunarodni dan dječje knjige. Umrli su Samuel F.B. Morse, Paul von Heyse i papa Ivan Pavao II.

U Svemirskom kutku govorimo o godišnjicama nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i o aktualnim događajima s tih područja. Ističemo gostovanje križevačkih Perzeida na promatranju neba u Ludbregu 30. ožujka, te izlažemo program festivala 10 dana astronomije u Daruvaru, koji će se ove godine održati od 5. do 14. travnja po deseti put, u organizaciji Astronomskog društva Kumova slama. Informiramo i o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana.

Zanimljivosti su skupljene sa svih strana i raznih su tipova, a na kraju citiramo Hansa Christiana Andersena rođenog na datum ove emisije.

Neki su glazbeni prilozi novi ili su vezani uz teme, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu Larryja Coryella, Ludwiga van Beethovena, Emmylou Harris, te grupa Pink Floyd i Lynyrd Skynyrd.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1238 na programu je u utorak, 2. travnja od 17 do 18:30 sati na 96,6 MHz (Radio Križevci). Sljedećega utorka iznimno nema emisije, zbog gostovanja u Daruvaru na javnom snimanju emisije Andromeda Hrvatskog radija. Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

Vezano

Komentari su zatvoreni.