Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1374

Djelomična pomrčina Mjeseca 16. svibnja (foto Valentina Brestak)
Djelomična pomrčina Mjeseca 16. svibnja (foto Valentina Brestak)

U Temi Krugova slušamo drugi dio razgovora s državnim prvakom iz fizike u kategoriji osnovnih škola, Ivanom Vujčetićem, učenikom 8. razreda Osnovne škole Ljudevita Modeca iz Križevaca i njegovom mentoricom, profesoricom fizike Anicom Hrlec.

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Dječak koji je sanjao zmajeve Andyja Shepherda i Sare Ogilvie, knjiga za mlade je Hakeri Toma Jacksona i Cristine Guitian, na odjelu beletristike Kuća glasova Donata Carrisija a na stručno-znanstvenom odjelu Montessori od prvoga dana: Odgoj djeteta od rođenja do treće godine života Paule Polk Lillard i Lynn Lillard Jessen.

Na današnji datum rođeni su Edward Jenner, Ante Trumbić, Zinka Kunc i Branko Makanec, objavljen je Čarobnjak iz Oza, pronađen je mehanizam iz Antikitere, umrli su Sandro Botticelli i Božidar Finka.

U Vijestima Krugova govorimo o slici Andyja Warhola, izložbama u Tehničkom muzeju u Zagrebu i u Opatiji, te o Međunarodnom danu muzeja. Govorimo i o nekim događajima u Križevcima i okolici, posebno u projektu Future Hub Križevci u sljedećih tjedan dana.

U Svemirskom kutku spominju se godišnjice nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i aktualni događaji s tih područja, te informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo potpunu pomrčinu Mjeseca dan prije ove emisije, fotografiju crne rupe u središtu naše galaksije, kako radi svemirski teleskop James Webb te najavljujemo 6. Hrašćinski astro sljedećega vikenda na kojemu križevački Perzeidi imaju izložbu o meteoritu Križevci i predavanje o kometima kao izvorima meteorskih pojava.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, novosti, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu Wernera Egka, Erika Satieja, Paula Dukasa, Ricka Wakemana, Candy Dulfer i Davida A. Stewarta, Enye i Zvonka Špišića.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1374 na programu je Radija Križevci (96,6 MHz) u utorak, 17. svibnja od 17 sati, a snimka će uskoro biti dostupna na web stranicama Future Huba Križevci. Moguće su neke manje izmjene u sadržaju emisije, koje se mogu dogoditi nakon objave ove najave. Ugodno vam slušanje putem etera i preko računalne mreže!

Mjesec u zoru u tijeku pomrčine zalazi nad Križevcima i nećemo stići vidjeti potpunu pomrčinu (foto Andrej Dundović, 16. svibnja 2022.)

Vrijednost projekta Future Hub Križevci je 1.779.092,12 kuna koje su odobrene iz operativnog programa
Učinkoviti ljudski potencijali u sklopu natječaja „Prostori sudjelovanja – Razvoj programa revitalizacije
prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice“. Projekt Future Hub Križevci
sufinanciraju Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade RH. Stajališta izložena u
ovom tekstu isključiva su odgovornost Udruge P.O.I.N.T. Križevci i ni na koji se način ne smatra da
odražavaju stajališta Europske unije, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalne zaklade za
razvoj civilnoga društva.

Vezano

Komentari su zatvoreni.