Predstavljene najvažnije odluke koje će se naći na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća

Povodom nadolazeće sjednice Gradskog vijeća Grada Križevaca, koja će se održati u četvrtak, 28. ožujka 2019. godine, gradonačelnik Mario Rajn i predsjednik Gradskog vijeća Marko Katanović osvrnuli su se na najvažnije točke dnevnog reda. Gradonačelnik je tako upoznao medije s novom Odlukom o komunalnom redu istaknuvši kako će njome komunalni redari imati pravo legitimirati ljude te tražiti na uvid identifikacijsku ispravu.

Također, u novoj Odluci uvedena je već prije najavljivana mjera sufinanciranja rušenja starih ruševnih zgrada s iznosom od 7,500 kuna. Međutim, kako su nakon savjetovanja sa zainteresiranom javnošću stigli prijedlozi da je potrebno taj iznos povećati, gradonačelnik je na konferenciji za medije istaknuo kako će prijedlog prihvatiti i uputiti Odboru za stambeno-komunalne djelatnosti prijedlog da se iznos sufinanciranja poveća na 15.000,00 kuna.

Na dnevnom redu sjednice naći će se i nova Odluka o ostvarivanju prava iz socijalne skrbi koja donosi novu demografsku mjeru. Naime, grad će subvencionirati pohađanje dječjeg vrtića roditeljima koji imaju petero i više djece i to za svako dijete koje pohađa jedan od vrtića na području grada. „Cilj je ovom Odlukom dodatno potaknuti i rasteretiti roditelje,“ pojasnio je gradonačelnik.

Nadalje, novost je da će od sada, ukoliko majka nema prebivalište na području grada Križevaca, pravo na isplatu dara za rodilje imati otac s prebivalištem na području Križevaca što do sada, kako je istaknuo gradonačelnik, nije bio slučaj: „Imali smo već nekoliko slučajeva gdje je Odluka bila dosta restriktivna, a interes je da se naknade za rodilje isplaćuju.“

Gradonačelnik je ujedno najavio da u Poslovnu zonu Gornji Čret stiže novi poduzetnik i to iz Križevaca, a koji će obavljati proizvodnju građevinskih alata i vijaka, strojeva za obradu mesa, usluge strojne obrade, građevinskih alata i vijaka i slično. „Možete primijetiti da se polako zona puni. Nova hala je niknula i očekujemo da će uskoro krenuti i proizvodnja,“ istaknuo je gradonačelnik posebno naglasivši kako mu je drago da je ovog puta riječ o križevačkom poduzetniku.

S obzirom na veliki interes za kupnju građevinskih zemljišta, Grad je pokrenuo postupak parcelacije nekretnina na području odvojka sjeverno od Ulice Marcela Kiepacha odnosno budućeg nastavka Ulice Franje Tuđmana. Zahvaljujući ovome, na prodaju će biti tri građevinska zemljišta s početnom tržišnom cijenom od 30,06 eura/m2. „Drago mi je da postoji interes za gradnju. Vjerujem da tome doprinosi i naša mjera popusta na plaćanje komunalnog doprinosa za izgradnju prve nekretnine,“ naglasio je gradonačelnik ujedno dodavši kako se na nekoliko lokacija u gradu u ovom trenutku grade stanovi.

Grad Križevci pripremio je novi projekt „Rekonstrukcija postojeće zgrade javne namjene – vatrogasni dom u naselju Kloštar Vojakovački“ koji će prijaviti na 2. LAG natječaj iz Lokalne razvojne strategije LAG-a Prigorje. Projektom će se zamijeniti dotrajalo krovište, fasada i dotrajala stolarija te opločiti vanjski i unutarnji dio zgrade, najavio je gradonačelnik dodavši kako će u konačnici sve to doprinijeti unapređenju društvene infrastrukture: „Naše usmjerenje je da ravnopravno razvijamo i urbani dio grada i sela.“

Jedna od važnijih točaka dnevnog reda bit će i pristupanje Grada Križevaca inicijativi „Sporazum gradonačelnika za klimu i energiju“ što je u skladu s ciljem da Križevci postanu energetski neovisan grad do 2030. godine, objasnio je gradonačelnik.

Predsjednik Gradskog vijeća Marko Katanović osvrnuo se na donošenje Odluke o dodjeli javnih priznanja Grada Križevaca istaknuvši kako je Gradskom vijeću upućen prijedlog da se nagrada za životno djelo dodijeli Stjepanu Jembreku za izniman doprinos razvoju radioamaterizma, digitalnih komunikacija i digitalnih mreža u Križevcima te predanom radu u planinarskom društvu “Kalnik” osobito na markiranju i čišćenju planinarskih staza. Gradskom vijeću je upućen prijedlog da se dodijele tri plakete i to Nogometnom klubu „Radnik-Križevci“, DVD-u Sveta Helena i DVD-u Glogovnica.

Također, upućen je i prijedlog da se dodijeli pet priznanja i to Danijeli Jobač, Josipu Petrliću, DVD-u Apatovec, KUD-u Prigorje te Ivani Tlak Gajger.

S obzirom da je dosadašnjem sastavu Savjeta mladih istekao mandat, predsjednik je uputio zahvalu na radu i ujedno izvijestio kako se na novi natječaj javilo 10 kandidata. S obzirom da je Savjet mladih sastavljen od 7 članova, na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća održat će se izbori za članove Savjeta mladih i to tajnim glasovanjem.

Nadalje, predsjednik Gradskog vijeća je istaknuo kako je jedna točka dnevnog reda imenovanje ravnateljice Gradskog muzeja Križevci objasnivši kako je Odbor za izbor i imenovanja proučio pristigle molbe na javni natječaj i obavio intervjue s kandidatima te uputio prijedlog da se za ravnateljicu imenuje profesorica likovne umjetnosti Tea Hatadi iz Križevaca.

Konferenciji su prisustvovali zamjenici gradonačelnika Danijel Šaško i Mario Martinčević te pročelnici upravnih tijela Sandra Vuketić, Ivan Biškup, Sandro Novosel i Krešimir Brunović.

Vezano

Komentari su zatvoreni.