Održana početna konferencija projekta Zaželi – „Brižne žene Podravske“

Zamjenik župana Darko Sobota i potpredsjednica Županijske skupštine i predsjednica županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova Verica Rupčić u četvrtak, 21. ožujka prisustvovali su početnoj konferenciji projekta Zaželi- „Brižne žene Podravske“ koju je organizirala Općina Kalinovac, koja je i nositelj projekta. Konferenciji su prisustvovali i predstavnici partnera na projektu – općine Ferdinandovac, Molve, Novo Virje, Podravske Sesvete, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Križevci i Centra za socijalnu skrb Đurđevac te 18 žena zaposlenih na projektu.

Zamjenik Sobota čestitao je svim partnerima na projektu, a posebno Općini Kalinovac te dodao: „Veseli nas ovaj projekt, a na cijelom području Županije iz Programa Zaželi ukupno je prijavljeno sedam projekata vrijednosti 26 milijuna kuna, preko kojih će se zaposliti 165 žena i brinuti o preko 700 korisnika – starijih i nemoćnih osoba. Dosadašnja iskustva su iznimno pozitivna jer ovaj projekt, zahvaljujući Vladi i resornom ministarstvu, daje priliku za rad teže zapošljivim društvenim skupinama, a korisnicima onu brigu i pomoć koja im je potrebna, posebno u smislu socijalnih kontakata. Svima iskreno čestitam, a ženama želim puno uspjeha u radu i osmijeha na licima. Nadam se kako ovaj projekt neće trajati samo 30 mjeseci nego da će biti mogućnosti i za produženje.“

Okupljenima su se obratili i načelnik Općine Kalinovac Danijel Zvonar, predsjednica županijskog Povjerenstva Rupčić te predstavnici projektnih partnera, a ovim će se projektom osnažiti i unaprijediti radni potencijal teže zapošljivih žena te ujedno potaknuti socijalna uključenost i podići razina kvalitete života korisnika. Žene su zaposlene na dvije godine, njih 18, a s radom su krenule već siječnju ove godine te brinu o 112 korisnika. Svakodnevno im pomažu u obavljanju kućanskih poslova, održavanju osobne higijene korisnika, daju im podršku kroz razgovor i druženje te im pomažu u ostvarivanju različitih prava, odnosno dostavi lijekova, plaćanju računa i slično.Projekt je u potpunosti financiran sredstavima Europske unije, Europskog socijalnog fonda i to kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020, ukupna vrijednost mu je 3.083.630,35 kuna, a trajanje 30 mjeseci.

PORA Regionalna razvojna agencija Koprivničko-križevačke županije je kroz stručnu i savjetodavnu pomoć sudjelovala u pripremi projekta te će također svojim stručnim znanjem sudjelovati kao savjetodavna pomoć i podrška tijekom provedbe projekta, a konferenciji su prisustvovali i njezini predstavnici.

Vrijedi spomenuti i kako Županija za program pomoći u kući starijim osobama i dnevni boravak za starije osobe u Križevcima u 2019. godini iz svog proračuna izdvaja 1.011.474 kuna, a od 2009. pa do kraja 2017. za provedbu programa pomoći u kući Županija je osigurala gotovo 7 milijuna kuna, dok je 20-ak jedinica lokalne samouprave sufinanciralo program s oko  4,2 milijuna kuna.

Vezano

Komentari su zatvoreni.